Откритие на флавоноидите, присъстващи в състава на прополиса
От 1815г.
Развитието на изследванията, целящи да определят структурата на прополиса напредва паралелно с бурното развитие на химичната наука. Като пример за това явление може да се посочи стартирането на проучвания, изследващи флавоноидите, които са съединения, съдържащи се в прополиса.
Флавоноидите са разнообразна група фитохимикали, които се произвеждат от различни растения в големи количества. В зависимост от техния скелет, флавоноидите се класифицират в осем групи: флавани, флаванони, изофраванони, флавони, изофлавони, антоциани, халкони и флавонолигнани.
Флавоните са клас флавоноиди. Те са сред най-важните растителни пигменти, оцветяването на цветовете на растенията. Благодарение на тях разпознаваме жълтите, червените и виолетовите цветя.
В началото на деветнадесети век, през 1815 година, френският химик Мишел Йожен Шеврьол, синтезирал няколко флавони в кристалното състояние: морин от растението Maclura tinctoria, лутеолин от Reseda luteola, физетин от Rhus Cotinus, и кверцитрин Quercus tinctoria.
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
Библиография
http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B54
СТАТИЯТА е свързана към
- Домашни средства при ужилване от пчела и оса
- Сребърна вода и клеева тинктура срещу хрема и запушен нос
- Перорално приложение на медикаментите
- Защо хан Крум вдига наздравица с черепа на Никифор
- Тубулна система на нефрона
- Ползите за здравето от прополис
- Глухарче: произход на името
- История на Ели Лили
- С пчелен клей на гладно ще се избавите от гастрит и стомашни болки за 10 дни
- История на наркотичните средства в медицината
Коментари към Откритие на флавоноидите, присъстващи в състава на прополиса