Начало История на медицината "Kitab al-Tasrif" - първата медицинска енциклопедия, описваща симптомите на заболяването хемофилия, създадена от Албуказис

"Kitab al-Tasrif" - първата медицинска енциклопедия, описваща симптомите на заболяването хемофилия, създадена от Албуказис

От 1000г.

"Kitab al-Tasrif" - първата медицинска енциклопедия, описваща симптомите на заболяването хемофилия, създадена от Албуказис - изображение

Древният персийски медик Абу Бакр Мохамед ибн Закария ал-Рази – Албуказис (936 г. -1013 г.) е бил известен енциклопедист, алхимик и философ. Той е сред историческите личности, чиято работа е повлияла за цялостното развитие на арабската медицина. Лекарят е автор на немалко писмени трудове, посветени на лечебното изкуство. Сред тях е и медицинската енциклопедия "Kitab al-Tasrif", написана около 1000 (13 години преди кончината му). Древният документ, създаден от него, е от голямо значение за историята на заболяването хемофилия. В него се съдържа едно от първите писмени описания на състояние, чиито симптоми до голяма степен се припокриват именно с тази на хемофилията. По тази причина, може да се приеме, че именно Албуказис е първият арабски медик, писал за това кръвно заболяване.

Изображението показва как изглежда част от текста на древната енциклопедия.

Определено не може да се твърди, че древният персийски лекар е бил наясно какво предизвиква появата на хемофилията, той не е знаел и как може да я лекува. Въпреки това, в енциклопедията си "Kitab al-Tasrif" той е нарекъл това състояние "кръвна болест", а описанието на симптомите, които Албуказис е направил разкрива на историците колко напредничаво е било неговото мислене. Това твърдение може да се проследи при прочит на древния медицински документ, важен за историята на хемофилията.

Първо, лекарят е забелязал, че разпространението на кръвното заболяване (в село край Персия) има наследствен характер. Освен това, не е изключено Албуказис действително да е първият медик, разказал в писмения си труд за заболяването хемофилия, защото в своите записки той е споменал, че не е открил нищо за коварната болест в някоя от медицинските книги на древните народи.

Персийският лекар е отбелязал още един съществен за факт, касаещ хемофилията - болестта често се разпространява при мъжете, синовете и тяхното поколение.

На четвърто място, според текста на Албуказис, състоянието се характеризирало с обилно кървене, което се проявявало дори след незначителни травми (този симптом в наши дни се счита за ключов при диагностицирането на хемофилията). Ал-Рази е споменал примери за три момчета, които след леки травми са починали от неконтролируеми кръвоизливи.

В медицинската си енциклопедия "Kitab al-Tasrif" Абу Бакр Мохамед ибн Закария ал-Рази изрично е написал, че не е наясно каква причината за появата на описаната от него болест (тази задача била непосилна за медицинската наука от времето на персийския медик). Лекарят не претендирал, че знае какво предизвиква симптомите, които описал в труда си, а като метод за лечение на кръвоизливите, той препоръчвал каутеризацията (обгарянето) на засегнатите участъци (тази терапия се считала успешна в историческата епоха, в която е живял той). Въпреки това произведението на персийския медик се приема като най-ранен писмен източник, който е разкривал на древните медици какви са симптомите на хемофилията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. „Who Discovered Hemophilia?” - Dr. Abdul Nasser Kaadan, Dr.  Mahmud Angrini – „Aleppo University” ("History of Medicine Department”)

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниОрганизацииЗдравни съветиЛюбопитноМедицински изследванияБотаникаКлинични пътекиСпортЛечения