Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Приготвяне на абсент

Приготвяне на абсент

от 24 ное 2014г., обновено на 25 апр 2018г.
Приготвяне на абсент - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1915г.

През 1915 година консумацията на абсент бива забранена в САЩ и много европейски държави. Напитката, която историците започват да наричат абсент от "преди забраната" се превръща в икона за периода "Belle Epoque". В него се наблюдава своеобразно затишие и спокойствие на хората, което се прекъсва от събитията по време на Първата световна война.

Когато заинтересованите лица желаят да се лекуват или просто да се насладят на алкохолната напитка, известна и с името Зелената фея, обикновено се натъкват на три основни вида абсент, от които да изберат. Първият се казва "absinthe Suisse" и е с алкохолно съдържание около 72%, а другите са "absinthe demi-fine" с около 68% алкохол и "absinthe ordinaire" с 50% алкохолно съдържание. Първият от трите вида абсент се счита за най-качествен и се състои от чист билков дестилат, докато при другите типове дестилатът се разрежда с етилов алкохол. Немалките вариации в състава на зеленото лечебно алкохолно питие определят и концентрацията на туйон.
По дефиниция абсентът започва да присъства в швейцарското право по време на забраната на питието със следния текст: "всяка спиртна напитка, без значение от метода й на производство, в която се съдържат пелинови ароматни съединени и други билки като анасон и копър, е абсент". Туйонът се счита за главен отличителен представител на пелиновите ароматни съединения.

В първия етап на подготовка на абсент традиционните рецепти описват накисването на пелина и другите сушени билки (например, анасон, копър). Получената течност трябва постепенно да придобие зеленикаво-кафяв цвят и да мирише приятно. Познавачите на питието могат да отличат отделните пелинови представители от вида Artemisia. Важно е да се запази и уханието на останалите съставни билки, сред които е лайката. Вкусът на тази лечебна билкова смес, влизаща в състава на абсента трябва да е приятно парлив, доста горчив и да притежава лека камфорна нотка.

Следва дестилация на разтвора, чрез която се смекчава горчивия вкус на пелиновите съединения. Получената течност се подлага на загряване чрез парна или водна баня в плоска реторта, за да се избегне завирането на сместа, което би повлияло негативно на химичния процес и качеството на продукта. Обикновено процесът на дестилиране се спира при алкохолно съдържание от около 60%. Характерните, леко летливи и фини пелинови ароматни компоненти се появяват още в първата фракция, която е около 60% от обема, докато средните фракции притежават канелен или карамфилов аромат. Дестилацията на абсент никога не бива да продължава до край, тъй като вкусът на продукта е твърде силен и по-малко приятен. Следователно, само основните фракции се използват за производството на висококачествен абсент. Както Арнолд подчертава, че дестилацията на абсент е подобна на парната, но се прибавят значителни количества вода към алкохолния разтвор преди същинското дестилиране. Този процес осигурява по-голяма концентрация на туйон в питието.

Във втория етап на производството на абсент, пелинът (обикновено от вида Artemisia или Pontica) и билките се прибавят към безцветния дестилат. Това се прави, за да се създаде емблематичното зелено оцветяване и насищане с хлорофил на абсента, който е с леко горчив привкус. Поради лесното денатуриране на хлорофила вследствие на светлината и топлината, цветът на Зелената фея варира от бледозеленикаво до жълто. Напитката се разрежда с вода до достигане на желаната цветова наситеност.

Типични исторически рецепти за производство на абсент има в книгите на Дюпле, Фрич, Бедел и де Бреван. Съставът на билките, използвани в комбинация с пелина зависят от отделните автори. За подобряване на вкуса и оцветяването често се добавя обикновен анасон и звезден анасон, маточина, исоп, хвойна, индийско орехче, великденче, корени от лечебна пищялка, маточина, кориандър, лайка или магданоз. Всяка страна произвежда собствени видове абсент.

Тъй като етеричните масла от различните билки могат да се съхраняват в разтвор само при високи концентрации на алкохол, добавянето на вода предизвиква утаяване. Това е и основната причина за помътняването на абсента. Явлението се нарича ефект на Louche. Характерната горчивината се причинява от химичното съединение sesquiterpene-lactone absinthin.

Статията е част от историята на:

  • История на абсента в медицинската наука
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

РЕИМБУРСНА ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА - Д-Р АЛБЕНА ЗЛАТАРЕВА
18.00лв. / 9.20 €

РЕИМБУРСНА ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА - Д-Р АЛБЕНА ЗЛАТАРЕВА

НЕЩО ПО БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА - ЦАНИ ГИНЧЕВ - ШАМБАЛА
15.00лв. / 7.67 €

НЕЩО ПО БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА - ЦАНИ ГИНЧЕВ - ШАМБАЛА

КЪРВАВИЯТ ПОРТОКАЛ - ХАРИЕТ ТАЙС - СИЕЛА
16.90лв. / 8.64 €

КЪРВАВИЯТ ПОРТОКАЛ - ХАРИЕТ ТАЙС - СИЕЛА

ЛЮКСЕОЛ БАЛСАМ ЗА КОСА БЕЗ ОТМИВАНЕ (ЗА РАСТЕЖ И ПЛЪТНОСТ) 150 мл
60.00лв. / 30.68 €

ЛЮКСЕОЛ БАЛСАМ ЗА КОСА БЕЗ ОТМИВАНЕ (ЗА РАСТЕЖ И ПЛЪТНОСТ) 150 мл

ФЛОРА ФАРМА ТИНКТУРА НИЙМ И КУРКУМА 50 мл
20.24лв. / 10.35 €

ФЛОРА ФАРМА ТИНКТУРА НИЙМ И КУРКУМА 50 мл

ЕЛ КОМПРА КУДЗУ капсули * 180
81.26лв. / 41.55 €

ЕЛ КОМПРА КУДЗУ капсули * 180

Нов

Библиография

1. http://www.wormwoodsociety.org/index.php/science-articles/83-absinthism-fictitious-19th-century-syndrome?start=4

Коментари към Приготвяне на абсент

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Приготвяне на абсент
    www.framar.bg 
    на 17 December 2025 в 07:28
    Коментирайте "Приготвяне на абсент"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Полезен ли е алкохолът в малки количества?
  • Лечение на бъбречна недостатъчност
  • Леснодостъпни средства срещу махмурлук
  • За колко време се пречиства черният дроб от алкохол?
  • Лечение на синузит
  • Лечение при ангина (остър тонзилит)
  • Антиаритмични лекарства (лекарства за лечение при аритмия)
  • Лечение при краста
  • Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
  • Лечение при баланит
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Измамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението имИзмамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението им

Измамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението им

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Дъмпинг синдромДъмпинг синдром

Дъмпинг синдром

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински целиЧехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

от 16 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 6 дни, 18 часа и 28 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 46 дни, 20 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим есенните напитки по-здравословни Как да направим есенните напитки по-здравословни

Как да направим есенните напитки по-здравословни

от 12 ное 2025г. Прочети повече
Клинична патология на алкохолен хепатит Клинична патология на алкохолен хепатит

Клинична патология на алкохолен хепатит

от 25 сеп 2024г. Прочети повече
E1510 Етанол E1510 Етанол

E1510 Етанол

от 07 дек 2023г. Прочети повече
Основи на Китайската медицина Основи на Китайската медицина

Основи на Китайската медицина

от 12 дек 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХИАЛО ГИН ГЕЛ 30 г

СТИКС CHIN MIN БАЛСАМ СЪС CBD 150 мл

НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН С ГОДЖИ БЕРИ И СТУДЕНОПРЕСОВАН ЗЕХТИН 100 г

КИНЕТИКС РИЧ КРЕМ 150 мл

ЕКОМЕДИКА СИРОП ОТ ГРАВИОЛА 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕНТЕРОЛ капсули 250 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:41:04

НИЗОРАЛ крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:39:47

УМКАЛОР капки перорални, разтвор 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:38:45

ЗИНАТ таблетки 500 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:37:32

СИНУЛАН ДУО ФОРТЕ таблетки * 30 ВАЛМАРК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:36:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival