Начало История на медицината Аспиринът в конкуренция с модерните болкоуспокояващи средства

Аспиринът в конкуренция с модерните болкоуспокояващи средства

От 1950г.

Аспиринът в конкуренция с модерните болкоуспокояващи средства - изображение

Естествено, съществували хора, които се съмнявали в качествата на аспирина, дори били негови противници. В Америка известно време се считало, че ацетилсалициловата киселина причинява сърдечни увреждания. Такива абсурдни странични представи били подхранвани от алчността и завистта на изследователи и конкуренти, икономическите интереси на многобройни фармацевтични фирми, както и от държавната бюрокрация.

Откритието на кортизоновите препарати също сякаш засенчило аспирина, който дотогава успешно бил прилаган при ставен ревматизъм. Изминало известно време, докато се изяснило защо кортизонът е по-ефикасен срещу ревматизма от ацетилсалициловата киселина. Заедно с различния механизъм на действие , това било и въпрос на дозировка. Това познание било ценно и за АСК: за да действа като антиревматично средство, тя трябвало да се употребява в по-висока доза. Това не било известно до този момент. Против болки и температура били достатъчни нески дозировки. Обхватни изследвания, извършени пред петдесетте години на 20 век стигнали до схващането, че при правилна дозировка е трудно да се докажат преимущества на кортизоновите препарати пред АСК- както при хроничните ревматични ставни увреждания, така и в случаите с остър ставен ревматизъм.

Когато с течение на времето станали известни страничните действия на кортизона, АСК изведнъж отново добила положителна репутация в областта на лечението на ревматизма. Не само заради значително по-високата цена на кортизона в сравнение с АКс, но и защото действието му по никакъв начин не изглеждало по-добро. Авторитетното списание „Medical Journal” писал, че ацетилсалициловата киселина оставала най-доброто и сигурно средство за лечение на ставния ревматизъм.

Естествено през последните десетилетия на пазара се появяват нови болкоуспокояващи средства. Особено лекарства с активни вещества като парацетамол и ибупрофен стават конкуренти на АСК-препаратите.

Борбата за подялба на пазара се развихрила най-вече в САЩ, където не ставало дума за доказани научни факти, а за дори закостенели рекламни войни и за юридически педантизъм. Всеки фармацевтичен концерн се мъчел да включи в рекламната кампания на своето противоболково средство най-убедителните аргументи. При това използвали отбрани лъжи и измами. Комбинирани препарати, които включвали например АСК с други вещества или добавки като кодеин, били представени с „високонаучни” преимущества преимущество пред аспирина – както се наричала АСК в Америка. Днес ние знаем, че това е била една голяма заблуда и че комбинираните препарати не са ефективни.  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиОткритияНаправления в медицинатаГеографияАлт. медицинаВидеоРецептиБотаникаЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиКлинични пътекиСоциални грижиХранене при...ПсихологияФизиологияСпортТестовеКомпании и организацииЛичности