Начало История на медицината Аспиринът и борбата за комисионни

Аспиринът и борбата за комисионни

От 1985г.

Аспиринът и борбата за комисионни - изображение

През петдесетте години станало известно схващането, че ацетилсалициловата киселина може частично да предотвратява инфаркти и инсулти, а при вече настъпили такива значително допринася за удължаване преживяемостта на пациентите. Това разбира се не е достатъчно за едно здравно министерство да разреши употребата на едно лекарство при тези показания. Продължителни и скъпи изследвания на хиляди пациенти трябвало да докажат едно такова предположение със статистическа достоверност. При това огромно значение имали тщестлавието на конкуренцията и завистта на работещите в лабораториите и държавните органи.

Изминали години, преди официално да бъдат признати дори терапевтичните свойства на ацетилсалициловата киселина. През 1985 година министърът на здравеопазването на САЩ Маргарет Хеклър официално е оповестила пред Американската администрация по храните и лекарствата, че ежедневният прием на АСК намалява с 20% риска от повторен инфаркт на миокарда.

С резултатите от научния труд на англичанина Джон Вейн, за който е получил Нобелова Награда за медицина, за пръв път е бил изяснен механизмът на действие на АСК: ацетилсалициловата киселина потиска простагландиновия синтез в тялото и по този начин потиска възпаленията и болките. Успоредно с това, други изследователи (Смит и Уилис) стигнали до извода за благоприятното действие на АСК при тромбози, сърдечни и мозъчни инфаркти.
Многобройните наблюдения над сложните биохимични механизми на действие на АСК постепенно създали цялостна представа за действието на всеки аспирин от лабораториите на „Байер” върху човешкия организъм. Но изследователите съвсем не са стигнали до край, тяхното любопитство било непреодолимо, а ацетилсалициловата киселина готвела още изненади за медицинското общество.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиБотаникаЛайфстайл