Начало История на медицината Аспиринът: поход срещу настинката и грипа

Аспиринът: поход срещу настинката и грипа

От 1935г.

Аспиринът: поход срещу настинката и грипа - изображение

Аспиринът е световно лечебно средство срещу най-важните симптоми на най-често срещаните заболявания: болкоуспокояващо, температуропоноижаващо, противовъзпалително. Тази помощ на медиците и на хората по света е оказана от малката бяла таблетка с кръста на „Байер” в навечерието на 20 век. Тогава никой не е предполагал защо лекарството оказвало този учудващ ефект, но всички били безкрайно щастливи, че действало така.

В началото на 20 век човечеството се нуждаело от такова лекарство. Все по-нарастващата му мобилност- влакове, коли, самолети- осигурявала безпроблемните контакти на нациите, световната търговия и икономическите връзки скъсявали дистанцията между континентите. Промените на новото столетие имали негативни последици върху здравето на хората. Средновековните бичове като чумата отдавна принадлежали на миналото, затова пък възникнали нови епидемии, които по-бързо от преди обхващали цялото земно кълбо. Народите междувременно  започнали да размиват границите помежду си и да се сближават. Към това се прибавили и грипните вируси.  Испанският грип, върлувал през 1918 година, от който заболял всеки втори жител на земята, за година отнел около 20 милиона живота. Само в Америка загиналите бил половин милион. Между 1957 и 1959 година се разпространил ужасният азиатски грип и струвал живота на не по-малко хора. През 1968/1969 година дошъл хонконгският грип, който погубил 34 000 души в Америка и над 20 000 в Германия.

Срещу вирусите и до днес не съществуват универсални лекарства. В началото на 20 век, когато аспиринът завзел пазара, все още не съществували нито сулфонамиди, нито антибиотици срещу бактериалните причинители. Герхард Домак открил пронтозила едва през 1935 година, а пеницилинът на Александър Флеминг се появил на пазара още по-късно. С помощта на АСК не можело да се избегнат смъртните случаи, но симптоматиката на грипната инфекция значително се облекчила, а и значително се потискал най-лошият ефект на вирусите – улеснената благодарение на тях бактериална инфекция. Тогава все още механизмът на действие на АСК все още не бил познат, но човечеството разполагало със средство за борба с грипната инфекция. Съвсем мимоходом този ефект, наложил се във времето на прочутите грипни инфекции, повишил без съмнение световната слава на медикамента, но в съзнанието на хората той останал не с химическото си име, а под въведеното от „Байер” търговско наименование– аспирин.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаНовиниЛеченияРецептиВидеоБотаникаЛайфстайл