Начало История на медицината Аспирин и ацетилсалицилова киселина - двете страни на едно цяло

Аспирин и ацетилсалицилова киселина - двете страни на едно цяло

От 01.1899г.

Аспирин и ацетилсалицилова киселина - двете страни на едно цяло - изображение

Ацетилсалициловата киселина (АСК) е химичното име на активното вещество, аспирин е наименованието на световноизвестния АСК препарат на заводите „Байер”, тоест нищо повече от марково име. АСК никога не е била защитена с патентпоне в Германия, затова всяко фармацевтично предприятие може да произвежда и продава тази субстанция.

Успоредна с АСК-продуктите на „Байер” разпространени под марковите имена Аспирин („роден” на 01.02.1899 година под № 36433 в царската патентна служба на Берлин) и Алка Зелцер (въведен на пазара през 1931 година), съществуват още редица АСК препарати на други компании, съдържащи същото активно вещество. Освен за често значителната разлика в цените потребителят естествено се интересува и какви са действителните разлики в качеството между марковия продукт и генериката. Под наименованието генеричен лекарствен продукт се разбира лекарство, разпространявано на пазара под името на активното вещество, а не под марковото име. Когато е патентован медикаментът, всеки друг производител може да го „прекопира” и да го разпространява на пазара под генеричното му наименование.

Генеричните лекарства са най-често по-евтини от марковите медикаменти, което техните производители обясняват правдоподобно с това, че изразходват милиони за разработка на нови медикаменти, докато производителите на генерични лекарства поделят успеха си с определен медикамент след изтичане на срока на патента, без да са изразходвали никакви средства.

Медикаментите се различават естествено не само по малко или повече звучното си име и цени, но и по техниката, с която се произвежда активното вещество както и по създаването на фармацевтичната форма. Рецептурата на една таблетка играе също важна роля за това колко бързо и добре се освобождава активното вещество.

„Байер” сравнява степента на освобождаването на АСК от своя аспирин с освобождаването на препарата на други производители. Аспиринът е начело със 100%, следван по петите от чужд препарат с 89 %. От четирите изследвани чужди препарата един се оказал дори само със степен на освобождаване 50 %. Следователно АСК не е точно АСК.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиНовиниЛеченияАлт. медицинаРецептиВидеоБотаникаЛайфстайл