Начало История на медицината Аспиринът като средство срещу мозъчен инсулт през 60-те години на 20 век

Аспиринът като средство срещу мозъчен инсулт през 60-те години на 20 век

От 1960г.

Аспиринът като средство срещу мозъчен инсулт през 60-те години на 20 век - изображение

Пациентите, застрашени от мозъчен инсулт също можели да се възползват от ацетилсалициловата киселина – при хора, които вече веднъж са преживели мозъчен инсулт или неговите предшественици- транзиторна исхемична атака – рискът от мозъчен инсулт може да бъда намален с 30 % чрез прием на ацетилсалицилова киселина.

През 1960 година д-р Уилям С. Фийлдс от Тексаския университет в Хюстън е направил откритието, че пациентите, които редовно приемали АСК, по-рядко страдали от тромбози и съдови заболявания. Неговите колеги и приятели обаче, на които медикът се е похвалил за откритието си, се отнесли скептично и не искали да повярват на тази закономерност. Когато обаче д-р Фийлдс в края на 60-те години прочел медицинска специализирана статия, че АСК потиска тромбоцитното слепване, лекарят взел решение да стартира две клинични изследвания върху ефекта на АСК при пациенти, които вече са прекарали транзиторни исхемични атаки (ТИА).

Последвали многобройни изследвания, които съвсем точно показвали, че АСК има водеща роля в профилактиката на мозъчния инсулт. Ако АСК се приема в продължение на много години след настъпването на транзиторна исхемична атака, рискът от инсулт или от смърт поради съдово заболяване спада с 25 до 30 %. От това предпазно действие полза могат да извлекат хора, които вече са прекарали мозъчен инсулт, но също и пациенти с висок риск – т.е тези, които вече са прекарали мозъчен инсулт. Не било известно дали комбинацията от АСК с други потискащи функции на тромбоцитните вещества като дипиридамол би могла да осигури допълнителна защита.

Неясен бил и въпросът за дозировката. Първите изследвания за профилактика на инсулта били проведени с относително високи дози от 900 до 1500 мг АСК. Междувременно се наложила нова тенденция за ниски дозировки, защото някои изследвания сочели, че дори ниски дози от 75 мг, а дори от 35 мг предпазвали също така ефективно от инсулт както и високите дозировки, като естествено страничните ефекти при тях били значително по-слаби. За съжаление оптималната дозировка както и преди не била точно установена, много медици препоръчвали дневна доза от 100 до 300 мг.

По-висока дозировка е била необходима, само когато въпреки дозата от 100 до 300 мг АСК дневно настъпват нови ТИА или втори инсулт. В такъв случай дневната дозировка на АСК трябва да се повиши на1000 до 1300 мг. Алтернативата била да се прилагат противосъсирващи средства или други инхибитори на тромбоцитното слепване.

Ако при някой рисков пациент въпреки редовното приемане на аспирин се стигнело до инсулт, то той протичал доста по-леко, за разлика от пациентите, които не са третирани с АСК. Това бил резултатът от изследване на неврологичната клиника на медицинския университет в Тел Авив. Това изследване сравнявало тежестта на инсултите при пациенти, редовно приемащи АСК в различни дози с такива, които не били третирани с АСК. В групата без АСК-терапия тежък инсулт са получили 37 % от хората, а в АСК- групата съответно само 13 %, останалите инсулти протекли съвсем леко.

За съжаление обхватен метаанализ на оксфордски епидемиолози по статистиката на д-р Ричард Пето показала, че твърде малко медици са използвали възможността за профилактика на инсулта с АСК или най-малкото не я прилагали достатъчно последователно. Над 200 изследвания върху повече от 100 000 души били анализирани от оксфордските епидемиолози в мъчителна  самостоятелна работа. Този труд е дал убедителни доказателства, че АСК трябва да се прилага много по-широко за профилактика на тромбозите, за да предотврати инсулти и инфаркти, след операции за коронарни байпаси или балонни дилатации, както и за постоперативна профилактика на тромбозите.

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаникаХранене при...ТестовеЗдравни проблемиКлинични пътекиЗаведенияИзследвания