Начало История на медицината Ацетилсалицилова киселина срещу махмурлука през 1931 година

Ацетилсалицилова киселина срещу махмурлука през 1931 година

От 1931г.

Ацетилсалицилова киселина срещу махмурлука през 1931 година - изображение

Махморлукът не може да се нарече болест, но който страда от него, се чувства много зле. От лекото чувство за тежест в главата до силното главоболие, гадене, позиви за повръщане, световъртеж, жажда, болки в ставите- това са обикновените му симптоми. Не би трябвало да проявяваме голямо състрадание към тези пациенти, защото за своето неразположение те трябва да се сърдят единствено на себе си и склонността си да прекаляват с алкохола. Наднормената употреба на алкохол предизвиква усилена работа на бъбреците цяла нощ и отделяне на голямо количество течност. С тази течност се отделят и голямо количество минерални вещества.

Алкохолът разширява допълнително и мозъчните съдове, а това е болезнено почти колкото мигренозен пристъп. Алкохолът естествено силно уврежда и стомашната лигавица.

Никой не може спокойно да изтърпи подобни мъки, за това и търси помощ за съкращаване на изтрезняването или за намаляване на болките. Съществуват достатъчно домашни средства, някои от тях вършат работа, а други действат само ако човек им вярва. Това, че човек изпива чаша след чаша вода поради естественото си чувството на жажда, е съвсем правилно и природосъобразно, понеже тялото трябва да възстанови загубата на течности. Има смисъл от пиене на богата на минерални вещества вода, съдържаща много хидрогенкарбонат и натрий. Портокаловият сок, грейпфрутите и кивито се считат за мощно оръжие срещу страданията при изтрезняване, защото доставят на организма витамин С, а това никак не е излишно в тази фаза на възстановяването. Срещу главоболието изглежда действат само лекарствата против главоболие, например изпитаната ацетилсалицилова киселина.

"Специалистите" по махморлука знаят какво се пие на следващата сутрин: една съвсем точно определена таблетка, която повече от 8 десетилетия е известна като незаменим ликвидатор на махморлука: Alka-Seltzer.

Зад марката "Алка-Зелцер" не се крие нищо повече от разтворима таблетка ацетилсалицилова киселина, натриев бикарбонат и лимонена киселина. Действието е гениално просто. Както вече е известно, ацетилсалициловата киселина (АСК) потиска простагландиновия синтез и снижава чувствителността на ноцирецепторите. С това болките в главата с ставите скоро биват отстранени. Натриевият бикарбонат действа не само за доброто разтваряне на таблетката и за приятния й вкус, но и осигурява добрата поносимост на АСК-разтвора от стомаха, като буферира стомашната киселина, тоест отслабва нейното действие: както блаженство за увредената от алкохола лигавица.

Алка-Зелцер е въведен на пазара през 1931 година от американската фармацевтична компания "Miles Laboratories" в Елкхарт, Индиана. Тогавашният шеф Анрю Х. Бърдсли е посетил местния вестник и установил между другото с учудване, че нивото на продажбите на препарата е почти нулево, въпреки че тежката грипна епидемия в неговата компания била принудила много от служителите му да си останат вкъщи.

Главният редактор на вестникът Том Кийни разказал на Бърдсли гордо за своето откритие, с което поддържал състоянието си по време на грип. Той карал всички да пият горещ лимонов сок, в който разбърквал обикновен бакпулвер (натриев бикарбонат) и АСК. Бърдсли имал добро чувство за възможни успешни продукти и запомнил рецептата. Неговият главен химик синтезирал таблетки по указанията на шефа му: така се родил Алка-Зелцер.

С умел маркетинг и голяма реклама препаратът бил предложен на пазара, в действителност отначало като универсално лечебно средство срещу простудни заболявания. По-късно били открити и други полета на приложение, като например отстраняването на последиците от купонджийска нощ. Откакто първият производител на АСК "Байер" купил през 1978 година фирмата "Майлс", Алка-Зелцер започнал да принадлежи към голямата АСК-фамилия, намираща се под опеката на кръста на "Байер".

Алка-Зелцер в основата си е също така АСК-препарат като другите продукти, но той осигурява едно специално разпръскване на натриевия бикарбонат и по този начин изпъква като щадящ стомашната лигавица. Една таблетка съдържа относително по-малко АСК, именно 324 мг, затова при главоболие и общи болки трябва да се вземат най-малко две таблетки за постигане на болкоуспокояващ ефект. "Байер" посочва като единична доза две таблетки, а като максимално дневна доза – 8 таблетки.
По принцип таблетките Алка-Зелцер таблетките могат да бъдат прилагани и при други показания заради ниското си съдържание на АСК – например при профилактиката на инфаркта, защото чрез фармацевтичната си форма те щадят стомаха, а действащото вещество ускорено преминава през стомаха.  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлРецептиБотаникаСнимкиАлт. медицинаНовиниВидео