Начало История на медицината Виждане на Байер за развитието на аспирина

Виждане на Байер за развитието на аспирина

От 1997г.

Виждане на Байер за развитието на аспирина - изображение

След като всеки производител на фармацевтични препарати има правото да използва действащото вещество на аспирина и да го разпространява под свое търговско име (ацетилсалициловата киселина днес никъде не е защитена с патент, след първоначалното й патентоване през ), за "Байер" и за всяка друга компания би било безсмислено да инвестира големи суми в по-нататъшното изследване на субстанцията, дори когато по този начин биха могли да се открият нови благоприятни области на приложение, като например профилактика на рака или имуномодулация.

Всяка фармацевтична компания трябва наложително да създава печалба, за да съществува, като този проблем усърдно се отбягва при всяка открита дискусия. Когато една компания инвестира милиони долари в определен изследователски проект, тя трябва по някакъв начин да си осигури съответната възвръщаемост чрез продажбите на същия медикамент. В случая с ацетилсалициловата киселина съществува същия риск: всяко ново научно откритие, свързано с действието на АСК би облагодетелствало всички производители на това вещество при продажбата му. Фирмата, която би финансирала това проучване следователно би инвестирала вместо всички други.
Въпреки това "Байер" инвестира значителни суми в проучвания върху аспирина. За да проучат нови терапевтични възможности на лекарството, учените от компанията трябва да мотивират ежегодния бюджет за изследвания. Наред с това се финансират и извънредни проучвания, а същевременно постоянно се допълват и изследванията за механизмите на действие на АСК.

Германската фармацевтична компания "Байер" дори е започнала през 1997 година да връчва наградата "International Aspirin Award", която поощрявала научните изследвания, касаещи механизма на действие и клиничното приложение на ацетилсалициловата киселина. Впоследствие, едно от изключително полезните изследвания, касаещо действието на аспирина е направено през 2005 година. То доказало, че ацетилсалициловата киселина стимулира образуването на веществото "NO Radical", което дава възможност на левкоцитите да се борят с инфекциите. За това си откритие д-р Дерек Килрой е бил удостоен с наградата "International Aspirin Award" (на стойност около 20 000 долара). Проучването на медика подобрило разбирането на учените относно естеството на възпалителните процеси и начина, по който те биват "въвлечени" в защитната реакция на организма, която се проявява във вид на имунен отговор срещу нараняванията.

Въпреки че в центъра на вниманието на "Байер" стои постоянното подобрение на продуктите на аспирина, както и научната документация и анализ на постъпващия ежегодно изследователски материал от цял свят, то чрез натрупаните странични знания компанията би могла да подобрява непрекъснато Лекарството на века, но и да има възможността да разработва качествено нови лекарства. Понеже АСК занимава биохимици, фармаколози и медици от всички континенти, литературата по този въпрос нараства ежегодно с около 2000 научни разработки, а този факт несъмнено би подпомогнал за появата нови, по-съвършени медикаменти.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Introduction to Nanoscience and Nanotechnology"
 от Гейбър Хорниак, Х. Тибалс и Джон Мур;
2.  "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година


КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиНовиниЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаника