Начало История на медицината Времева линия, описваща появата на наркотичните средства, 3 част

Времева линия, описваща появата на наркотичните средства, 3 част

От 1856г. до 1898г.

Времева линия, описваща появата на наркотичните средства, 3 част - изображение

продължение от 2 Част >>>

1856

Проведена е втората война за опиума. С помощта на Франция, британците увеличили властта си за доставяне на опиум в Китай.

1864

Адолф фон Байер (асистент на Фридрих Кекуле - откривателя на бензеновата молекулярна структура) успява да синтезира първия барбитурат - барбитурова киселина.

1868

Д-р Джон Ууд, професор по медицина в университет в Пенсилвания и президент на американското философско общество, описал фармакологичните свойства и ефекти на опиума.

1883

Германският военен лекар, д-р Теодор Ашенбрандт, дава предписание за снабдяване на баварските войници с чист кокаин. Отбелязва и благоприятните ефекти на наркотика, а именно - по-голяма издръжливост на войниците.

1884

Световноизвестният психоаналитик, Зигмунд Фройд, лекувал своите депресирани пациенти с кокаин, след което самият той станал зависим.

1885

Годината е свързана със заключителен етап на кралската комисия, според който опиумът не е страшна и опасна субстанция, а по-скоро наподобява западния ликьор.

1889

През тази година болницата на Джон Хопкинс в Балтимор (Мериленд) отваря врати. Един от откривателите й, д-р Халстед, е бил толкова пристрастен към морфина, че продължил неговата употреба дори през своята кариера на хирург, чак до края на живота си - 1922 година.

1898

Хероинът (диацетилморфин) е синтезиран в Германия и е отличен като заместник на морфина. Приет е за безопасен и непредизвикващ зависимост. Това не продължава обаче дълго, тъй като е установено, че хероина предизвиква зависимост и пристрастяване към не малък брой хора.

продължава >>>

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://inpud.wordpress.com/timeline-of-events-in-the-history-of-drugs/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноНовиниНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиПсихологияРецептиСнимкиСпортМедицински изследванияАнкетиНаправления в медицинатаБотаникаОрганизацииГеографияПроизводителиАптекиКлинични пътекиСпециалисти