Начало История на медицината Въвеждане на единни стандарти за попивателната способност на тампоните през 1981 година

Въвеждане на единни стандарти за попивателната способност на тампоните през 1981 година

От 22.1983г.

Въвеждане на единни стандарти за попивателната способност на тампоните през 1981 година - изображение

Още през юли 1981 г. американската администрация по храните и лекарствата е отправила покана, призоваваща за своевременно сформиране на работна група, която да разработи единни стандарти за тампоните, включително за попивателната им способност. През януари 1982 г. сформираната група, съставена от представители на промишлеността, на администрацията по храните и лекарствата и потребителските организации официално се е срещнала за пръв път. Тяхната основна цел е била да се разработи стандарт за производството на тампони, уеднаквяващ абсорбционната способност и етикетирането на консумативите за интимна хигиена.

На 29 юни 1982 година организацията Public Citizen Health Research Group е подала Гражданска петиция, призоваваща за администрацията по храните и лекарствата да издаде единни стандарти, базирани на обосновани методи за изпитването и определянето на попивателната способност на тампоните. Петицията изисквала от индустрията да етикетира своите продукти със стандартизирани термини, касаещи абсорбционната възможност на тампоните.

Администрацията по храните и лекарствата смятала, че процесът на изграждане на доброволни стандарти е най-ефикасният и икономичен метод за разработване на единни тестове, проверяващи попивателната способност на тампоните и етикетирането. На 2 ноември 1982 г. Public Citizen Health Research Group допълнила и изяснила своята петиция. Организацията твърдяла, че тампоните до този момент били разпространявани неправомерно по смисъла на американския федерален закон за храните, лекарствата и козметиката. На 22 април 1983 г., девет месеца след издаването на петицията, администрацията по храните и лекарствата е издала своя окончателен отговор. Американската институция е отрекла петицията, въпреки че смисълът й бил в унисон с нейните идеи. Впоследствие администрацията е обещала, че ще извърши преоценка на необходимостта от предприемане на регулаторни действия, в случай че работната група не успеела да предложи задоволителни стандарти своевременно.

През юни 1983 г. администрацията по храните и лекарствата все пак е предприела някои действия в отговор на обвиненията от петицията по отношение на липсата на етикети и попивателната способност на тампоните.
Подразделението, част от администрацията по храните и лекарствата, което отговаряло за медицинските консумативи и радиологичното здраве е изпратило писмо до всички производители на тампони по повод неотдавнашна "реклама и промоционални материали, които подчертавали, подсилената абсорбируемост" на тампоните. Американската институция поискала производителите да съветват потребителите да използват тампоните с минимална попивателна способност.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/8852185/Kohen.pdf?sequence=1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеСпортХранене при...Алт. медицинаФизиологияБотаникаЛеченияАнкети