Начало История на медицината Възможно ли е неандерталците да са имали медицински познания

Възможно ли е неандерталците да са имали медицински познания

До -25000г.

Възможно ли е неандерталците да са имали медицински познания - изображение

Дълги години науката гледа на неандерталците като на липсващото звено между маймуната и човека. Оказва се обаче, че този клон на разред Homo е съвсем отделен вид, който се развива и съществува паралелно с ранните хора. Освен дребните физически разлики, човекът и неандерталецът се различават и по структура и обем на мозъка. Затова е прието да се счита, че нашите праисторически братовчеди са били примитивни и дори и не са имали каквато и да е форма на общество, а по-скоро са били глутница.

Последните няколко десетки години започват да се появяват доказателства, че животът на неандерталците въобще не е бил толкова животински, колкото учените първоначално смятат. Благодарение на няколко открития на територията на Европа, Близкия изток и Русия археолозите разбират, че нашите братовчеди могат да обработват доста добре камъни и кожи, имат наченки на религия, погребват мъртвите си и поне донякъде са способни да комуникират чрез някаква форма на устна реч.

Макет на неандерталец, изобразяващ силата на видаРазбира се, не става въпрос за завършено общество, притежаващо истинска култура, а по-скоро за някакви примитивни традиции, предавани устно и показно в продължение на хиляди години от поколение на поколение. Това кара учените от Университета в Йорк да се замислят дали неандерталците притежават някакви медицински познания. За целта те изследват множество скелети на представители на изчезналия вид, по чиито кости има следи от зараснали счупвания и травми.

Академиците установяват, че голяма част от контузиите са твърде тежки, за да заздравеят от само себе си. Разбира се, учените от Йорк не са първите, които забелязват това. Още през 20-ти век започва да циркулира теория относно фрактурите на неандерталците. Според това остаряло твърдение нашите братовчеди са имали много по-здрава физика и счупените кости са зараствали много по-лесно, отколкото при нашия биологичен вид.

Английските академици смятат, че част от въпросните травми са обездвижвали временно ловците от малката група. Тъй като неандерталците живеят в малки общества от 10-20 души, смъртта на един ловец би трябвало да е тежко затруднение за оцеляването на цялото племе. Затова по-логично би било статичните членове на въпросната общност (децата и старците) да обгрижват пострадалия до неговото евентуално оздравяване.

Сравнение между неандерталец и модерен мъжОще един аргумент, сочещ за наличието на примитивни медицински познания при неандерталците, че честотата на фрактури при техните ловци-събирачи. Върху 1/3 от всички намерени скелети на представители на въпросния вид се забелязват следи от зараснали счупвания по крайниците или ребрата. При такъв висок процент е логично членовете на общностите, които са достатъчно умни да практикуват религиозни ритуали, да се научат да шинират или поне да наместват строшени кости.

За съжаление неандерталците са изчезнали твърде отдавна и от тях не е останало почти нищо, освен отделни кости, оръдия на труда, рисунки по стените на пещерите и няколко обработени кожи. Затова изследването на учените от Университета в Йорк отнема доста време и се базира основно на логически заключения, симулации и сравнения. Въпреки това академиците са убедени, че съвсем скоро ще се натъкнат на материално доказателство за медицината на неандерталците, тъй като досега просто никой не се е опитвал да намери нещо подобно.

Неандерталците обитават Европа и части от Азия в продължение на десетки хиляди години. Техни кости са намирани в множество пещери из почти всички големи планински вериги. Живеели са на малки групи, които не са контактували активно една с друга. Те не са познавали концепцията на търговията, както и тази на войната. Въпреки това част от тях са се кръстосали с нашите прадеди - кроманьонците. В резултат на това всички представители на Европеидната и Монголоидната раса имат между 2 и 4 процента неандерталско ДНК.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.sciencedaily.com

Снимки: www.mashable.com

www.businessinsider.com

geneticliteracyproject.org

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовини