Начало История на медицината Европа и борбата й с туберкулозата в началото на 19-ти век

Европа и борбата й с туберкулозата в началото на 19-ти век

От 1819г.

Европа и борбата й с туберкулозата в началото на 19-ти век - изображение

Ренесансовият период в Стария континент ознаменува началото на един нов свят – свят на знания и открития с изключителна важност за човечеството. Любопитен да научава още и още, ренесансовият човек се превръща в учен, изследовател и експериментатор.

В следващите векове и най-вече - в първите години на 19-ти век нататък, започват бавно и ползотворно да се трупат научни сведения за различни болести, включително и за туберкулозата. Ако до този момент за европейския човек Жълтата гостенка е една голяма загадка, лекувана през Средновековието предимно с "кралско докосване", много скоро тя ще бъде поставена на място и изучена от край до край.

С нелеката задача да "нищят" туберкулозата от началото на 19-ти век се заема екип от френски величия в медицината като: Жан Никола Корвизар, Мари-Франсоа-Хавиер Биша, Гаспар Лоран Бейл и разбира се – небезизвестният Рене Лаенек.


Именно последният може да се похвали с голям принос в опознаването на коварната болест. Създателят на стетоскопа е първият, който ясно и пълно изучава патогенезата на туберкулозата и унифицира концепцията около заболяването.

През 1819-та е публикувана книгата му "D’Auscultation Mediate", която е преведена на английски език и редактирана от шотландския медик Джон Форбс през 1821-ва година. В своя научен труд французинът не само разкрива каква е патологията на жестоката инфекция, но описва характерните симптоми на белодробното заболяване. И още: в разработките си Лаенек въвежда медицинска терминология, която успешно се използва и в наши дни. Така да се каже, модерните разбирания за туберкулозата започват с дисертацията му.


По ирония на съдбата и заради факта, че е работил с много туберкулозно болни в парижката "Hôpital Necker" Рене Лаенек бива покосен от Жълтата гостенка, която безмилостно отнема живота му през 1826-та.  


Всъщност, още по време на късния Ренесанс туберкулозата вече вилнее из цяла Европа и взима своите постоянни жертви. Хиляди са починалите в големи градове като: Лондон, Стокхолм и Хамбург. Положението обаче е същото и отвъд Океана – смъртните случаи от инфекцията в двете Америки също се увеличават.


Изправен пред страшната епидемия с разрастваща се сила, европейският човек непрекъснато търсил начини да се справи със страховете си, обръщайки внимание на "поетичната" страна на заболяването. На страдащите от него, със своите бледи лица и изтощени тела, започнало да се гледа като на привлекателни, а дори и на герои. Много писатели и поети отделили заслужено място на Жълтата гостенка в своите произведения, между които: Чарлз Дикенс, Емили Бронте и много други. 


На европееца от началото на 19-ти век му било нужно още много време, за да "захвърли" романтичните представи и да обяви война на коварната болест. Необходими били още знания и нови открития, а точно те щели да ознаменуват следващите години на новия век.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095461110600401X

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиДиетиЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияТестовеАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижиЛичностиГеографияЛайфстайлРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииАнкети