Начало История на медицината Естество на генното инженерство

Естество на генното инженерство

От 1970г.

Естество на генното инженерство - изображение

Историята на генното инженерство наподобява мрежа, в която всяка брънка, сама по себе си е несъществена, добива значение благодарение на мястото си в цялостната конструкция. Отделните брънки се различават по предназначението и произхода си. Някои от тях съответстват  на добре определен технологичен напредък, започнат с цел, която в крайна сметка става и тяхна цел. Други представляват стари открития, които до този момент са останали неизползвани, но чието значение изведнъж нараства при включването им в мрежата.

Накрая някои от брънките на тази мрежа не са толкова открития, колкото прости и скромни подобрения, които обаче с това, че съкращават труда и времето за осъществяването на дадената цел, прехвърлят тази цел от сферата на възможното към света на реалното. Например методът за секвестиране на нуклеиновите киселини е съществувал преди 1970 година. Той обаче се е прилагал толкова бавно и трудно, че разработката на бърз метод през годините от 1975 до 1977 би могла да се разглежда като един от етапите, осигурили бързия напредък на генното инженерство.

Границите на технологичната мрежа често пъти са твърде неопределени: генното инженерство извлича огромна полза от откритията и от новите подходи, произхождащи от други области на биологията, на имунологията или на биологията на животните (каквото е откритието на моноклоналните антитела или осъществяването на оплождане ин витро). Тези подходи са включени в мрежата на генното инженерство, те я обогатяват и видоизменят, като заедно с това продължават да са части от други технологични мрежи.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияНовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноМедицински изследванияСнимкиСпортПсихологияАлтернативна медицинаСпециалистиЛеченияБотаникаЗаведенияРецептиКомпании и организацииЛичностиГеография