Начало История на медицината Естество на синдрома на пълзящата кожа

Естество на синдрома на пълзящата кожа

От 1715г.

Естество на синдрома на пълзящата кожа - изображение
Терминът "Morgellons", синонимен на състоянието синдром на пълзящата кожа е припомнен на съвременната медицина от Мери Литао през 2004 г., за да опише заболяване на кожата, характеризиращо се с редица симптоми, сред които са усещания за пълзене, хапане, парене, на места по кожната повърхност се появявали леко навдигнати участъци. При дразнене се появявали и упорити кожни лезии (с обрив или язви). По-голяма част от здравните специалисти, включително повечето дерматолози причисляват усещанията, причинени от синдрома на пълзящата кожа към други известни медицински състояния (включително халюцинации и паразитози). 
 
Дебатът относно любопитното естество на синдрома на пълзящата кожа (и по-точно дали материята, която се изолира от раните представлява част от паразитиращ червей, или косъм) е  продължила до 1715 г. Уважаваният майстор на микроскопи Антоние ван Льовенхук считал, че въпросната материя е "неодушевена". Ле Клерк през 1721 година съобщава, Че Льовенхук „не е различил малките червеи от космите ", но Ле Клерк единодушно подкрепя мнението на Емиърмърт, че пробите са на микроскопичен паразит, позовавайки се на опита на Емиърмърт с микроскопските изследвания.
Лекарят Брюгюер през 1792 г. записал, че е станал свидетел на това как „космите” започнали независимо да се движат по ръцете на пациента му. Той споменал, че състоянието е известно в Прованс (Франция) с наименованието  "masclous". Терминът "Masclous” се появява в медицински речник, публикуван в Париж през 1932 г и описва " червеи, паразити, живеещи между кожата и плътта ". Работата на Келет описва и много алтернативни начини на изписване (masquelons и mouscouloun), включително и morgellons, ваимстван от Сър Томас Браун. Думата (Muscula), буквално преведена от латински означава малка муха. 
 
Лаенек (1813) смята, че "червеите" представляват "гладък материал, който покрива повърхността на кожата и се отделя под формата на своеобразни червеи при всички хора в резултат на триене с ръка". Той смята, че "червеите" са кожни материи и замърсявания (кир). От този момент до 1884 г. заболяването се причислявало към комедоните ("черни точки"), засягащи лицето при юноши и възрастни. Проучването на Келет  от 1935  включва и статия, озаглавена „”Myiasis”, "Fillan," and "The Morgellons"' от д-р Емсли-Смит, публикувано през 1946 г. в "British Medical Journal". Д-р Емсли описва случаи от Великобритания и оспорва заключенията от работата на Келет и Браун, вярвайки че "комедоните" не обясняват системните описани симптоми. Д-р Емсли-Смит предпола, че "morgellons" може би е ларва на муха. Той пише, че: "Отправна точка и доказателство за паразитното естество на „morgellons" може да се намери хиподермата, където ларвите мигрират през тъканта към мускулите и оттам към вътрешната повърхност на гръдния кош и  подкожната тъкан на гърба".
 
Това е последната публикация, съхранена от историята на медицината, обсъждаща етиологията на синдрома на пълзящата кожа. Morgellons като термин изчезнали напълно от медицинските речници, докато Мари Литао не започнала проучване на симптомите, от които страдал сина й през 2001 г. 
 
Има редица забележителни прилики между историческите източници по-горе и ситуацията в съвремието. Основното медицинско и научно становище подкрепя тезата, че „червеите” са нищо повече от кожни материи от лезиите на пациентите. Те от, своя страна съобщават за присъствието на червеи и движението на косми по тялото. 
 
Страдащите се изследват за наличието на наличието на малки мухи и техните ларви. Дали това е случайно съвпадение, а терминът "morgellons" е формиран от латинската дума „muscula”(муха)? Дебатът продължава и днес, а нуждата да се разбере каква е причината за тези симптоми касае хиляди съвременни семейства.
5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

www.morgellonsuk.org.uk/morgellons_history.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЗдравни съветиБотаникаФизиологияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияИзследванияСпортСпециалистиНовиниИсторияСнимкиЛайфстайлМикробиологияПатологияКлинични пътекиЗаведенияВидеоНормативни актовеПроизводители