Начало История на медицината Защо веществото талидомид е довело до физически увреждания при над 120 000 новородени

Защо веществото талидомид е довело до физически увреждания при над 120 000 новородени

От 1954г. до 1962г.

Защо веществото талидомид е довело до физически увреждания при над 120 000 новородени - изображение

През 50-те години на 30-ти век химическото съединение талидомид става хит във фармацията. Веществото е синтезирано от немската компания Грюнентал ГМБХ и след няколко теста върху гризачи учените разбират, че медикаментът потиска гаденето. Тъй като лабораторните плъхове не страдат от никакви странични действия или усложнения, лекарството се появява на пазара в много държави в Европа и Америка.

Няколко години след „дебюта“ на медикамента случаите на преждевременните раждания се увеличават. Първоначално процентът е твърде нисък и лекарите не му обръщат внимание. Скоро обаче започват да се раждат деца с деформации на вътрешните органи или на крайниците.

За първи път немският педиатър Видукинд Ленц прави връзката между зачестилите увреждания при новородени и употребата на талидомид. Германската здравна асоциация стартира кампания, чиято цел е да провери дали твърдението на Ленц е вярно. След като предположението е потвърдено, опасното лекарство изчезва от всички немски аптеки.

През 1962-ра година химичното съединение престава да се употребява за направата на каквито и да е фармацевтични продукти за масово ползване. Въпреки това вредата вече е сторена, тъй като засегнатите от ефекта на веществото бебета са над 120 000. Около 10% от пострадалите новородени са с деформации на органите или крайниците.

Дълги години учените не могат да обяснят как точно медикаментът е повлиял на пострадалите деца. Абърдийнският университет излиза със становището, че приемът на талидомид по време на бременност спира притока на кръв към някои органи на плода.

Мъж, пострадал от негативния ефект на веществото талидомидОказва се обаче, че истинската причина е доста по-сложна. Академиците от института Дана-Фарбер в САЩ тестват влиянието на съединението върху различни ДНК клетки. Те с изненада установяват, че талдомидът разгражда транскриптиращия протеин SALL-4, което не позволява на част от информацията, предавана по генетичен път, да бъде правилно разчетена от тялото на плода. Това води до малформации в засегнатите органи и крайници, тъй като новопоявилият се организъм не разполага с целия генетичен код, отговорен за тяхното формиране.

Откритието обяснява защо повечето майки, пили лекарството против сутрешно гадене при бременност, раждат преждевременно, както и защо някои новородени страдат от физически деформации, появили се по време на ембрионалната фаза.

Още щом зависимостта е засечена от Видукинд Ленц много родители от целия свят се опитват да осъдят фармацевичните компании, продавали опасния химикал като лекарство. За съжаление много малко от делата са отсъдени в полза на ищците, тъй като причините за измененията в крайниците и органите на новородените не са били познати дори на производителите.

Въпреки злощастната история на веществото талидомид, учените смятат, че съвсем скоро продуктът може да се върне по лавиците в аптеките. Разбира се, този път той няма да се използва за третиране на гадене, а за борба с някои видове тумори. Академиците се надяват да успеят да разградят някои от образуващите рак протеини чрез терапия с талидомид.

Преди да се прибегне към каквото и да е приложение на веществото, лекарите искат да подложат медикамента на множество тестове. Според тях съединението е регистрирано като безопасно през 50-те, защото е тествано единствено върху гризачи. Днес медицинското съсловие знае, че талидомидът засяга отделни протеинови групи единствено при приматите (в това число и хората) и някои видове зайци.

Повече подробности за веществото талидомид, както и за последиците от неговата употреба, можете да намерите на този линк.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.sciencealert.com

Снимки: i.pinimg.com

blog.wellcomelibrary.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниПатологияИзследванияЛюбопитноСпециалистиКлинични пътеки