Начало История на медицината Здравни институции за контрол и качество, важни за историческото развитие на тампоните в САЩ през 1976 година

Здравни институции за контрол и качество, важни за историческото развитие на тампоните в САЩ през 1976 година

От 1976г.

Здравни институции за контрол и качество, важни за историческото развитие на тампоните в САЩ през 1976 година - изображение

Американският федерален закон за храните, лекарствата и козметиката, както и Измененията на устройството на медицинските изделия от 1976 дава право на Администрацията по храните и лекарствата да регулира и контролира производството и разпространението на медицински изделия (сред тях са и тампоните) за употреба от хората.

Администрацията по храните и лекарствата забранява подвеждащото етикетиране и фалшификацията на всяка храна, лекарство, медицинско пособие или козметично средство, предназначено за междущатска търговия.

Конгресът се отзовал на въпросите, възникнали на различни обществени дебати относно евентуалната опасност от разпространението на некачествени медицински изделия. Те уверявали американците, че не са изложени на риск от използването на опасни и неефективни медицински устройства, сред които са и тампоните.

Производителите на медицински изделия и тампони в Америка били задължени да си осигурят одобрение от Администрацията по храните и лекарствата преди пускането на пазара на свои продукти. След като продуктите бъдели одобрени, те трябвало да подадат молба за разрешение за разпространение.

Някои от критериите, които трябвало да бъдат покрити при разрешението за повторно разпространение на вече утвърдено лекарство или медицинско пособие включвали:
- да се упоменат евентуалните нови показания за употребата на изделието или лекарството;
- да се упоменат промените в етикетирането;
- да се посочи използването на различното съоръжение или метод на производството на лекарство или изделие;
- да се отбележат промените по процедурите за стерилизация;
- да се напишат промените в опаковката.

За тази цел Американската администрация по храните и лекарствата трябвало да класифицира всички медицински изделия в три категории, всяка от които се причислявала към определено ниво на регулация от институцията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/8852185/Kohen.pdf?sequence=1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихологияЛеченияСпортЗдравни съветиСнимкиПроизводителиАнкети