Начало История на медицината Изследвания от деветдесетте години на двадесети век, касаещи профилактиката на рака на дебелото черво с аспирин

Изследвания от деветдесетте години на двадесети век, касаещи профилактиката на рака на дебелото черво с аспирин

От 1990г.

Изследвания от деветдесетте години на двадесети век, касаещи профилактиката на рака на дебелото черво с аспирин  - изображение

Тъй като ранното откриване на раковите заболявания често е трудно, а терапията не винаги е успешно и при това е свързана с вредни странични действия и инвазивни процедури, на превенцията срещу рак се възлага особено важна роля.

Междувременно историята на съвременната медицина разполага с информация за най-важните фактори, предизвикващи рак.
Някои от тях (алкохол и цигарен дим) могат да бъдат избегнати чрез промяна на начина на живот. Храненето също има значение: така например храната, богата на витамини и баластни вещества с много пресни плодове и зеленчуци и малко мазнини, би могла до известна степен да предпазва от определени ракови заболявания. Чрез редовните профилактични прегледи някои видове рак могат да бъдат открити своевременно, което увеличава шансовете за излекуване.
Все още медицинската наука не може да надвие ужасяващия призрак на рака и затова продължава търсенето на други възможности за противоракова профилактика.

В началото на 1990 година резултатите от някои медицински изследвания довели медиците до извода, че ацетилсалициловата киселина и подобните медикаменти биха могли драстично да намалят риска от развитие на рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво и ректума са сред често срещаните видове онкологични заболявания, наричани от лекарите с общото наименование „колоректален карцином”. Ако този рак не бъде открит на време, изгледите за лечение не са обнадеждаващи. През 90-те години на 20 век в Германия годишно около 55 000 души са заболявали от колоректален карцином, а при повечето в момента на откриването туморът се намирал в напреднал стадий. На това се дължал и високият процент на смъртност: през 1994 година в Германия са починали 30 000 пациенти от рак на дебелото и правото черво.
Най-често този вид рак се развива от полипи – те представляват доброкачествени образувания, които лесно стават злокачествени тумори.

Още през 80- те години на 20 век чрез някои изследвания лекарите са установили, че при пациентите с чревна полипоза медикамент, подобен на асетилсалициловата киселина (сулиндак) можел да намали големината и броя на полипите, а в някои случаи те дори напълно изчезвали. Сулиндак и ацетилсалициловата киселина принадлежат към групата на нестероидните антиревматици и антифлогистици.

Резултатите от тези изследвания открили нови възможности за бъдещата профилактика на чревния рак: защото ако полипите можели да се премахнат чрез приема на медикаменти, подобни на ацетилсалициловата киселина, то тогава би било възможно при определени обстоятелства да се „премахне” ранният стадий на злокачествените тумори на дебелото черво. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноНовиниИзследванияЛеченияБотаникаСнимкиЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаФизиологияКлинични пътекиРецептиВидеоЛайфстайлПатологияАнкетиНормативни актове