Начало История на медицината Изчезналите „Хобити“ от остров Флорес

Изчезналите „Хобити“ от остров Флорес

От -32768г. до -13000г.

Изчезналите „Хобити“ от остров Флорес - изображение

Коренното население на индонезийския остров Флорес е известно с ниския си ръст. Всъщност жителите на продълговатата равнинна ивица земя наподобяват африканските пигмеи. Антрополозите, които изучават обичаите на този странен народ, са доста изумени, че във фолклора на дребните хора има легенди, споменаващи още по-нисък народ, който живее в пещерите на острова. Оказва се, че този мит е базиран на реална популация на изчезнал човешки подвид, наречен от учените Homo floresiensis.

Няколко скелета на представители на този необичаен братовчед на модерния човек са намерени почти случайно от археолозите в една от пещерите на Флорес. Учените търсели следи за най-ранното човешко пребиваване на острова, но очаквали да се натъкнат на останки от тъй наречените „пещерни хора“, които физически не се различават особено от съвременния човек. Откритите кости обаче имали най-голямо сходство с телата на предшественика ни - вида Homo erectus.

Черепи на Флоренски човек, неандерталец и съвременен човекАрхеолозите наричат новооткритите хоминиди „Хобити“, защото по ръст наподобяват населението на Графството от известния фентъзи роман „Властелинът на пръстените“. Телата им не надвишават метър, но имат правилни пропорции на крайниците и главата. След направен въглероден анализ на останките, се оказва, че популацията на Homo floresiensis е обитавала острова в продължение на десетки хиляди години. Дребните проточовеци са изчезнали преди около 13 000 години, като причината за това вероятно е високият процес на инцест сред популацията.

Известно време ниският ръст на „Хобитите“ остава загадка. Първоначалната версия за смаляването на първото население на острова е, че това е резултат от кръвосмешенията в малката популация. След като са намерени повече кости, се оказва, че телата им са съразмерни и не става дума за някакъв вид деградация.

Днес учените са на мнение, че хоминидите стават жертва на така наречения „Островен нанизъм“. Това е явление, при което популации от едри животни остават заклещени на остров, откъснал се внезапно от сушата. Тъй като храната е по-еднообразна и по-оскъдна, всяко следващо поколение става все по-дребно. На Флорес подобна „миниатюрна съдба“ имат и слоновете, които в зряла възраст са високи не повече от 170 см. За съжаление малките слонове също са измрели.

Пълният ДНК анализ, направен на останките от Флоренските хора, сочи за родството на „Хобитите с неандерталците от Праисторическа Европа. Това може би се дължи на факта, че и двата вида имат общ предшественик - Homo erectus (Изправения човек). Дребните обитатели на острова нямат особено сходство с модерните хора. След като гените на съвременното коренно население са изследвани, се установява, че двете популации никога не са влизали в контакт или поне не са се чифтосвали.

Сравнение между скелетите на съвременен човек и Флоренски човекФлоренският човек е имал мозък с обем на съвременно дете от детската градина. Можел е да изработва каменни сечива, както и дървени оръдия на труда. Предполага се, че са набавяли цялата си храна с лов и събирачество. Тъй като на острова живеят огромните влечуги, наречени комодски варани, „Хобитите“ са имали изключителни катерачески умения. Доказателство за това са дългите им горни крайници, както и здравите, издължени пръсти. На външен вид са наподобявали малки хора, но лицата им вероятно са притежавали по-груби черти. Както и при Homo erectus, лицата им са били покрити с фина козина.

За момента няма ясни данни дали ниските хоминиди са имали култура. Техните предци - Изправените хора - са изработвали примитивни амулети с мистична функция. Тъй като разкопките в пещерата са затруднени от множество природни фактори, засега не е ясно дали „Хобитите“ са почитали божества, вярвали в някаква форма на задгробен живот и т.н. Учените доскоро смятаха, че примитивните религии са характерни единствено за Homo sapiens, тоест, за нашия биологичен вид. Намерените в древните останки от селища на неандерталци тотеми обаче опровергават тази теория.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: humanorigins.si.edu

Снимки: cdn.images.dailystar.co.uk

i.pinimg.com

pre00.deviantart.net

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовини