Начало История на медицината История на водката - от медицински лек до блъди мери

История на водката - от медицински лек до блъди мери

От 801г. до 1930г.

История на водката - от медицински лек до блъди мери - изображение

Алкохолът и неговото действие са познати на човечеството от хилядолетия. Още в първите писмени закони на Древен Шумер е споменат данък, плащан в бира. Разбира се, тогава единственият процес на производство на спиртни напитки става чрез естествена ферментация. Това не позволява на античните народи да приготвят напитки, чието алкохолно съдържание да надвишава десетина процента.

През втори век след Христа в Елада е изобретен дестилационният казан. Устройството се ползва за отделяне на сол от морска вода. Следващото откритие, приближило човечеството до технологията за производство на твърд алкохол, е персийският котел за етерични масла. С негова помощ жителите на Близкия изток се научават да извличат есенции от най-различни плодове и цветя, което стартира модерната парфюмерийна индустрия.

казанПопадайки в ръцете на монасите от Западна Европа, тази технология започва да се използва за изпаряване на водата от виното. Така на бял свят се появява първото бренди. В Англия и Шотландия започва да се произвежда уиски.

В Източна Европа премахването на вода от питиетата е позната практика, предшестваща дестилиращия казан. В Русия има сведения за „замразяване“ на вино. Този процес може да се извършва единствено през зимата, когато температурите падат драстично. Водните кристали в напитката излизат на повърхността, след което се премахват ръчно. Естествено, този метод за концентрация на алкохолното съдържание не бил особено ефективен, а и развалял вкуса на питието.

За титлата „родина на водката“ спорят Полша и Русия. За момента няма намерен документ, в който да се споменава кой е извършил първата дестилация на водка, нито къде е направено това. И двете държави твърдят, че питието се произвежда по техните земи от 9-ти век.

Едва през 14-ти век спиртната напитка добива популярност. Дотогава алкохолната течност била с натрапчив вкус и се използвала само като метод за стерилизиране на рани. Легендата гласи, че един руски монах от манастира Чудов пръв открива рецептата за истинска, пивка водка. Тя става толкова популярна из северната славянска страна, че владетелят Иван Грозни въвежда акциз върху нея. Царската заповед гласи, че само притежаващите разрешително кръчми могат да продават питието. Частното производство на спиртната напитка без позволение се наказвало от закона.

През 17-ти век водката става официално питие на Русия. Започва да се използва за църковни ритуали и да се сервира в царския двор. По това време питието се нарича с много имена - огнено вино, хлебно вино. Често се среща споменато само като вино, тъй като в източнославянската държава няма подходящи условия за отглеждане на грозде. По това време алкохолната концентрация не надвишава 40%. Наименованието „водка“ се използва само за медицинската течност, която достига 75% спиртно съдържание.

През следващите два века популярността на питието става толкова голяма, че в края на 19-тото столетие след Христа акцизната заповед е премахната. чичкиТова води до откриване на нови дестилерии за водка из цялата страна. Този бум на производство на високоалкохолната напитка значително намалява цената на течността. Това позволява на руснаците да започнат масов износ към останалата част на континента. През 19-ти век са изобретени и нови методи за премахване на лошия вкус, появяващ се след дестилация. Така се появява чистият вкус на водката, който познаваме днес.

В Полша питието никога не е подлагано на акциз. Тъкмо обратното, през 16-ти век крал Йан Олбрехт дава официалното си позволение на всеки жител на страната да произвежда алкохолната течност.

Чрез имигрантската вълна на славяни към САЩ през 30-те години на 20-ти век, водка започва да се произвежда и в Щатите. Една от големите производителни компании - Смирноф - става особено популярна сред американците. Постепенно питието започва да се консумира в комбинация с други алкохоли, ликьори и сокове. Така се появяват популярните и до днес коктейли Блъди Мери, Уайт Рашън, Отвертка и много други.

Други страни, известни с високата консумация на Водка са Финландия, Швеция, Естония, Беларус, Литва, Латвия, Украйна и Исландия. Заедно с Полша и Русия, тези държави се обединяват от специалистите в алкохолната индустрия като „Поясът на водката“.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.vodkafacts.net/vodka-history/history-of-vodka/

снимки: https://www.inyourpocket.com/gallery/1296.jpg

https://static01.nyt.com/images/2013/01/31/opinion/global/latitude-0131-bullough/latitude-0131-bullough-blog480.jpg

http://www.distillingliquor.com/wp-content/uploads/2014/12/575-300L-Kolonne-010-1-225x300.jpg

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛайфстайлСпортСнимкиХрани и ястияРецептиЗдравни съвети