Начало История на медицината Кроманьонците като ключови представители на вида Хомо сапиенс

Кроманьонците като ключови представители на вида Хомо сапиенс

От 1868г.

Кроманьонците като ключови представители на вида Хомо сапиенс - изображение

Вкаменелости от кроманьонци, които са част от вида Хомо сапиенс са открити за пръв път през 1868 г. Находката на череп е направена във френската пещерна област Кро-маньон, разположена в близост до село Ле Езие.

Пътното строителство във Франция през 1868 г. разкрива скален заслон в меката варовикова скала. Изследователите разпознават почти веднага, че задната част от пещерата Кро-маньон е била заслон на праисторически хора. Впоследствие на това място са останките от четири възрастни индивида, едно бебе, както и някои фрагментарни кости. Учените преценили, че останките принадлежат на индивиди от вида Хомо сапиенс. Кроманьонците получили името си в чест на географската област, в която били открити. Състоянието на подредените до останките орнаменти, парчетата от черупки и животинските зъби, които били част от колие карат палеонтолозите да считат, че скелетите от пещерата са били умишлено погребани в общ гроб. Областта Кро-маньон е една от първите, за които е установено наличието на останки от съвременните хора, а фосилите, намерени в пещерата са от най-старите представители на Хомо сапиенс в Европа. Въпреки това тази популация не се смята за част от най-ранните анатомично съвременни хора. Нашият вид е еволюирал преди около 200 хиляди години в Африка. Въпреки това, черепите на френските кроманьонци показват черти, които са уникални за съвременните хора. Сред тях са високият, закръглен череп, имащ почти вертикално чело.

Анализ на намерените във сред варовиковите скали скелети показва, че хората от този период са живеели доста трудно от гледна точка на физическото здраве. По един от черепите (на около 45 годишен мъжки индивид) ясно личат пораженията от гъбична инфекция, при друг се забелязва счупен приживе гръбначен прешлен, а черепът на женски индивид показва ясно признаци на фрактура, с която представителката на Хомо сапиенс е живяла известно време. Оцеляването на индивидите с толкова сериозни заболявания е показателно за груповата подкрепа и грижи, благодарение на които Хомо сапиенс оцелели.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/fossils/cro-magnon-1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниПсихологияПроизводителиОрганизацииАнкетиЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиХранене при...Нормативни актовеКлинични пътекиСпортЛечения