Начало История на медицината Лантианският човек като част от човешката еволюция

Лантианският човек като част от човешката еволюция

От 1963г.

Лантианският човек като част от човешката еволюция - изображение

Лантианските хора, считани погрешно преди време за Синантропус лантианензис (Sinanthropus lantianensis) са изчезнал вид хоминиди, част от историята на човешката еволюция. Всъщност се изяснило, че тези предшественици на хората са подвид на Хомо еректус, известни с името Хомо еректус лантианензис. Откритието (кости от долна челюст) му през 1963 г. е описано за пръв път от палеотнолога Дж. Ву на следващата година.

Останки от Лантиански човек са намерени в китайската северозападна провинция Лантиан, на около 50 км югоизточно от град Ксиан. Малко след намирането на долната челюст учените се натъкнали на череп със съхранени носни кухини, назални кухини, дясна челюст и три зъба от друг индивид от вида, открит в друга област на провинция Лантиан.
Вместимостта на черепната кухина е около 780 кубични сантиметра и донякъде била подобна с тази на съвременника му – Хомо еректус еректус, известен и с името Човекът от остров Ява/Явански човек.

Лантианският човек е по-стар и по-добре проучен от Пекинския човек, но вероятно е съществувал по-кратко време от Юанмоуския, който според някои мнения е живял преди 1.7 милиона година в съвременен Китай.
За фосилите, открити след находката на Ву се счита, че принадлежат на два женски индивида, които са живели преди около 530 000 до 1 милион години. Учените вярват, че вторият от тях вероятно е живял дори преди 400 000 години. Това е пример за едни от най-старите фосилизирани останки на Хомо, намирани някога в северната част на Азия. Учените класифицират официално Лантианския човек като подвид на Хомо еректус. Вкаменелостите се съхраняват в Националния исторически музей Шанси, Сиан в Китай.
Любопитен е факта, че в същите по възраст земни слоеве в близост до фосилите от Хомо еректус лантианензис са намерени и животински вкаменелости и каменни артефакти (например изгладени и обработени плоски камъчета). Наличието на тези каменни сечива и както и пепелта около тях предполага, че Лантианските хора са си служили с огън и ползвали изработени от тях инструменти. Това е събитие с ключов еволюционен характер, което осигурило продължителното съществуване на вида.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Lantian_Man

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлАнкетиНовиниСнимкиРецептиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения