Начало История на медицината Метод за оценка на новородените от Вирджиния Апгар от 1953 година

Метод за оценка на новородените от Вирджиния Апгар от 1953 година

От 1953г.

Метод за оценка на новородените от Вирджиния Апгар от 1953 година - изображение

Д-р Вирджиния Апгар (1909-1974) е анестезиолог и е била пионер в областта на перинатална медицина. Лекарката въвежда през 1953 година метод за оценка на новородените, въз основа на следните признаци: сърдечна дейност, скорост на дишане, мускулен тонус, рефлекси и цвят на кожата. Този метод започва да се нарича метод на Апгар, в чест на лекарката.

Новороденото се оценявало по отделните признаци с 0, 1 или 2, като оценката се извършвала 2 пъти – една минута след раждането, а след това повторно - след 5 минути.

Методът на Апгар предоставя на историята на медицината определен стандарт, който се използва, за да се изучават и сравняват акушерските, анестезиологичните и реанимационните практики. Това подобрява значително грижите за жените по време на раждане. Методът на Апгар продължава да се използва в целия свят, оценявайки здравето на новородените.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/100/apgar-clipboard

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКлинични пътекиНовиниЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаСоциални грижиИзследванияСнимкиЛеченияСпециалистиЗдравни съветиИсторияЗаведенияИнтервютаНормативни актовеОрганизацииАнкетиСпортДиетиГеографияЛичностиБотаника