Начало История на медицината На кого принадлежи всъщност аспиринът?

На кого принадлежи всъщност аспиринът?

От 1994г.

На кого принадлежи всъщност аспиринът? - изображение

За "Байер" Аспиринът означавал печалба без край. След като германската фармацевтична компания си осигурила гигантския американски пазар, печелейки патент за продажба на своето лекарство, новооснованата "The Bayer Co. inc" започнала производството и разпространението на препарата. Продуктите на ацетилсалициловата киселина (АСК) можели да бъдат продавани в Америка само от "Байер". В Германия нещата стояли по друг начин. АСК можела да се продава от всеки , но не под името "аспирин". При всички случаи тогава това било ограничение за имитаторите на АСК, защото общественото мнение уеднаквило името "аспирин" твърде бързо със средство срещу главоболие. А химическото име на активното вещество и без това било познато на малко хора.

Въпреки това, за да участват в разпределението на благата на аспирина, много фирми произвеждали АСК в малки домашни лаборатории и под фалшив етикет "аспирин" го предлагали по-евтино на аптеките в сравнение с оригиналното лекарство на "Байер". Дори някои аптекари се опитвали да произведат свой собствен аспирин.

"Байер" реагирал на това състезание твърдо и своевременно. Някои от най-горещите спорове били решавани пред съда. В съвременната ежедневна и специализирана преса можело да се прочете много информация за тази война с многобройните фалшификации на аспирина. "Байер" водел сериозно конкуренцията, защото в случая ставало дума за добри пари. "Предвид разискваните в последно време в съда различни случаи", поместили от "Байер" съобщение във Фармацевтичното списание, "ние се чувстваме задължени в името на интереса на аптекарите официално да се защитим от субституирането на аспирина с фалшиви препарати".

Скоро в резултат на Първата световна война "Байер" трябвало да загуби мощния пласментен пазар на Америка, Англия и Франция. Държавата предоставила "The Bayer Company" заедно с производството на Аспирин и на запазената марка на "Sterling Products Company". Все пак остатъка от света "Байер" се държал здраво благодарение на запазената марка. Така аспирин се произвеждал само от завода в Леверкузен. Но впоследствие работещите в "Байер" си възвърнали американския клон: през 1994 година "Байер" АД е откупила за 1 млрд. долара северноамериканския клон на фирмата "Стърлинг", с което си възвърнала всички стари права.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиПроизводителиЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаникаАнкетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииАптекиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография