Начало История на медицината Откритие на фосилизиран кътник от Денисов човек

Откритие на фосилизиран кътник от Денисов човек

От 2000г.

Откритие на фосилизиран кътник от Денисов човек - изображение

Единствените останки от човекоподобните маймуни, известни и с името Денисови хора които са открити до сега са два зъба и малък фрагмент от пръст. Артефактите датират от 29-48 хиляди години. Фосилизираните кости са открити в пещера в Сибир през 2000 г от изследователи, ръководени от Сванте Паабо, който управлявал проект към института по еволюционна антропология "Макс Планк", известен като "Неандерталският геном". Фосилите са били подложени на детайлни изследвания в продължение на 8 години.
Анализът на изолираната митохондриална ДНК от кътния зъб, открит в пещерата разкрива, че моларът е принадлежал на възрастен Денисов човек.

Зъбът е почти изцяло съхранен трети ляв горен кътник. Размерът му е доста по-голям от зъбите при голяма част от индивидите от вида Хора. Големината на открития артефакт е близка до тази на Australopithecus. Учените били единодушни, че откритият зъб не принадлежи на неандерталец. Най-важното било, че те са успели да изолират ДНК от корените и благодарение на нея преценят, че конкретният организмов вид на хоминида е Денисов човек.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://archaeology.about.com/od/hominidancestors/qt/Denisovans.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлАнкетиНовиниСнимкиЗдравни съветиРецептиПсихологияСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения