Начало История на медицината Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 4 част

Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 4 част

Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 4 част - изображение

Към част 3 >>> тук

През 1918 година медицинското списание "Dispensatory" било готово да приеме всякакви професионални предизвикателства, касаещи нови изследвания и евентуалните научни отзиви. През 1912 година Казимир Фънк заключил, че липсата на някои съществени хранителни вещества може да се превърне в причина за развитието на някои болести като бери-бери, пелагра, скорбут и рахит. Той въвел термина витамини, за да опише тези все още неидентифицирани вещества, а списанието писало за достижението му.

Маслото от черен дроб на треска изиграло централна роля в изследванията, благодарение на които "тайните" на тези "мистериозни" дотогава витамини, били разкрити. При опити с плъхове в Университета на Уисконсин през 1913 г., Елмър Маккълам и Маргърет Дейвис доказали наличието на определена хранителна съставка в рибеното масло, която нарекли "мастноразтворим фактор А". До 1922 година Маккълам идентифицирал още един витамин в рибеното масло рибено масло -  това бил мастноразтворимият витамин D. Така станало ясно, че маслото от черен дроб на треска е важен източник на две "нови" есенциални хранителни вещества: витамин А, способстващ за растежа и доброто очно здраве и витамин D за правилното развитие на костите.

За съжаление Скот и Боун, които произвели първата в света добавка с рибено масло, не успели да станат свидетели на момента, в който витамините щели да се превърнат в новите "чудотворни" лекарства. Те не успели да видят и златната ера в продажбите на рибеното масло. Собствениците на компания "Scott and Bowne" починали през 1908 г. и 1910 г. Тяхната емулсия от рибено масло ги „надживяла”, а рекламите от 1920 година на продукта доказали, че понякога съвременната наука е способна да реабилитира старинните лекове.

С откриването на витамините, медицинският свят "трансформирал" рибено масло от лек до необходима добавка, придаваща неприятен привкус на риба към нечие детство. Здравните специалисти призовали майките да дозират правилно течността и да я дават всекидневно на своите наследници. Не били рядкост и публикациите със заглавия: "Как да накараме детето си да приема рибено масло".

През 1927 г. Казимир Фънк и Хари Дъбин, работещи за компания "H. A. Metz Laboratories", патентовали процеса за извличането на витамини А и D от рибеното масло. В резултат на това се родили първите таблетки "Oscodal" с рибено масло, които били с филмирано захарно покритие. "Metz" предоставили на клиентите си безплатни мостри, придружени със съвети и препоръки. Сред тях бил и апелът: "Опитай и ти, ако си от тези пациенти, които не могат да приемат рибено масло, но все пак се нуждаят от него."

Към част 5 >>> тук

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/distillations/magazine/the-man-with-a-fish-on-his-back

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Открития