Начало История на медицината Поява на предупредителни етикети върху опаковките на тампоните в САЩ

Поява на предупредителни етикети върху опаковките на тампоните в САЩ

От 20.1982г.

Поява на предупредителни етикети върху опаковките на тампоните в САЩ - изображение

През месец юни, 1982 г. Американската администрация по храните и лекарствата е въвела нови правила относно употребата на тампоните. Това е наложено в отговор на тревогите на потребителите, производителите, здравните служби, потребителските организации, браншовите организации, които предварително са коментирали и предложили въвеждането на правилата. Позовавайки се на изискването, наложено чрез устави на американския федерален закон за храните, лекарствата и козметиката, администрацията по храните и лекарствата заявила пред медицинската общественост, че не бива да се бави допълнителното обнародване на стандартите. Не трябвало да се изчаква натрупването на по-нататъшни доказателства за връзката между употребата на тампоните и заболяването синдром на токсичния шок (СТШ).

Правилата изисквали "опаковките на менструалните тампони да съдържат кратко изложение и предупреждение към потребителите относно опасността от СТШ." Опаковките трябвало да съветват потребителките да четат внимателно етикетите и да спазват правилата на листовката, съдържаща допълнителна информация. Администрацията по храните и лекарствата уверявала потребителите, че ще продължи да разпространява информация и ще разработи професионални програми за обучение на потребителите и индустрията.

Конкретните правила относно употребата и етикетирането на тампоните станали факт на 20.12.1982 г. Те изисквали наличието на определена информация за потребителя, която трябвало да бъде изложена "четливо и на видно място" в листовката или върху опаковката.
Ако горната информация фигурирала в листовката, то на опаковката на консумативите за менструална хигиена задължително трябвало да бъде отпечатано "предупреждение", което гласяло: "Внимание: употребата на тампоните е свързана със синдрома на токсичния шок (СТШ). СТШ е рядко, но сериозно заболяване, което може да доведе до смърт. Прочетете приложената информация."

Доклади в подкрепа на връзката между употребата тампони и сериозното заболяване продължили да бъдат публикувани през цялата 1982 година, но по-важен бил фактът, че един от тях е бил публикуван от Института по медицина. Документът е предоставял на заинтересованите лица няколко важни препоръки по отношение на употребата на тампоните. Те били съсредоточени най-вече към жените, които са развили в миналото опасното състояние. Докладът призовавал родилките и девойките в юношеска възраст да не използват тампони, тъй като употребата им увеличавала риска от развитие на СТШ. Жените били съветвани да сведат до минимум употребата на медицинските консумативи с висока степен на абсорбция.

Наредбата за опаковките на тампоните можела да се определи като революционна, но за съжаление тя имала и един основен недостатък- тя не успяла да наложи на производителите да използват стандартизирана терминология за абсорбционната способност на различните видове тампони. Администрацията по храните и лекарствата е била наясно с този факт, но през 1982 година не е имало стандарт, отраслово споразумение или друго, което да наложи изграждането на общо разбиране на смисъла на определенията "супер" и "нормални", описващи попивателната способност на тампоните. Администрацията по храните и лекарствата заявила, че отношението между СТШ и абсорбционната способност на тампоните не е изцяло дефинирано, а "попивателната способност не можело да бъде основа, благодарение на която цели видове и марки тампони да бъдат изтеглени от пазара". Така, изисканото и впоследствие въведено задължително етикетиране не осигурило полезен начин, по който жените да интелигентно да могат да избират между отделните марки и видове тампони, без да са застрашени от СТШ.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/8852185/Kohen.pdf?sequence=1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ПатологияСпортЛеченияНовиниСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаИзследванияСпециалистиПроизводителиКлинични пътекиФизиологияАнкетиПсихология