Начало История на медицината Поява и усъвършенстване на женските презервативи през 20-ти век

Поява и усъвършенстване на женските презервативи през 20-ти век

От 1993г.

Поява и усъвършенстване на женските презервативи през 20-ти век - изображение

Информация за съществуването на презервативите за жени можем да открием още от 1937 г. нататък. Очаквано, тогава въпросните предпазни средства съвсем не изглеждали по начина, по който изглеждат днес (и може би даже били малко страшни на пръв поглед), а използването им било рядко и предимно – с експериментални цели.


В крайна сметка, първият реален прототип на модерния дамски контрацептив е създаден през 1984-та от датския лекар с иновативно мислене Лейс Хесъл. Основната цел била ясна и конкретна: да се предпазват дамите от венерически заболявания в случаите, когато партньорите им не желаели да носят предпазни средства.


Когато през 1993-та Уисконсинската фармацевтична компания представила готовия продукт на американското общество, всички го приели с голяма доза критика и немалко насмешка. Първият модел фемидом, наречен FC1, представлявал полиуретанова торбичка, която, поставена правилно във вагината, както обявили от компанията, намалявала риска от полово предавани заболявания от 94% до 97%.


Макар и иновативно, полезното изобретение на д-р Хесъл не се понравило на никого.  Причините били доста. На първо време, женският презерватив струвал по-скъпо – от 3 до 5 долара за единична бройка, сравнен с мъжкия, който можел да бъде закупен за долар и дори за няколко цента. Нещо повече, продаван в разгънато състояние в найлонова опаковка (не като кондомите за мъже, които са "прилично" сгънати в пакетче), FC1 бил откровено странен и плашещ. И не на последно място: оказал се доста труден за поставяне, а по този повод – лесен за изплъзване, което го правело съвсем неефективен. Нужни били още няколко години, за да се променят нещата в правилната посока.


През 1996-та Уисконсинската фармацевтична компания променила името си на "Female Health Company" и решила да развие дейността си в глобален план, а едновременно с това – да намери изход с липсата на интерес към женските кондоми. Компанията установила контакти с редица здравни организации за борба със СПИН, както и с правителствата на различни държави. Основната цел на това сътрудничество била дамските презервативи да достигнат до жените от по-бедните страни и най-вече там, където рискът от заразяване със СПИН и други венерически заболявания бил голям.

Резултатът: в началото на 2000-та година изобретението на датчанина било със значима и жизнено важна употреба на територията на Субсахарска Африка, където 60% от жените били диагностицирани с HIV. Доброволци от цял свят били пращани на мисии в африканския континент, за да обучават дамите там в използването на кондомите.


Въпросът с трудното поставяне на презервативите обаче оставал. Със задачата да улесни процедурата се заела световната неправителствена здравна организация "Path". През 2003 г. същата предложила лесно решение: кондомите да бъдат "екипирани" с разградим апликатор. Външният им вид и поставянето им били сходни с това на тампон – чисто и просто.


Подобен бил и моделът, предложен и разработен от голяма индийска компания през 2012-та. По форма и изпълнение, т. нар. "Купидон" приличал много на обикновен кондом, с тази разлика, че в основата му била поставена кръгла полиуретанова гъба. С помощта на последната фиксирането и задържането на фемидома били по-лесни и по-сигурни. Индийският "Купидон" се използва широко и днес и, като цяло, е една от най-евтините дамски алтернативи за предпазване от венерически заболявания.

 


Разбира се, с течение на времето редица други компании се опитали да подобрят женския презерватив и да го направят по-използваем и по-"привлекателен" за нежната половина от човечеството. И макар че към днешна дата продуктът предлага повече комфорт и дизайн, все още употребата му не може да се сравни с тази на мъжкия вариант.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/the-future-of-sex-the-first-female-condoms-were-derided-mistrusted-and-shunned-but-will-their-modern-9171710.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноМикробиологияАлт. медицинаИнтервютаВидеоТестовеИзследванияНормативни актовеЗдравни проблемиОрганизацииЛеченияСоциални грижиБотаникаПсихологияПроизводителиЗдравни съветиРецептиКомпании и организацииНаправления в медицинатаСпортОткритияЛичностиГеография