Начало История на медицината Прием на аспирин при прееклампсия по време на бременността от 1988 до 1992 година

Прием на аспирин при прееклампсия по време на бременността от 1988 до 1992 година

От 1988г.

Прием на аспирин при прееклампсия по време на бременността от 1988 до 1992 година - изображение

Като прееклампсия се означава едно изключително опасно състояние по време на бременността. Симптомите на това тежко заболяване са хипертония, тъканни отоци и белтък в урината (протеинурия). Пациентката може да се оплаква от болки в корема , да се чувства много зле или да има позиви за повръщане. Това повишаване на кръвното налягане по време на бременността съвсем не е толкова рядко – 5 до 10 % от всички бременни имат такива проблеми. Често прееклампсията е причина за смърт на плода, защото по правило се налага преждевременно израждане, което е единствената възможност за лечение в този случай. Майката е също застрашена.

Прееклампсията настъпва често при жени под 25-годишна възраст или над 35 години, като тогава рискът е най-голям при първа бременност. Едва при 1 %от случаите прееклампсията преминава в еклампсия, което е изключително животозастрашаващо състояние, което преминава в тежки гърчове и води до безсъзнание.

Причините за прееклампсията са сложни и комплексни. Предполага се, че се касае за заболяване на трофобласта (външната обвивка на зародиша). Обмяната на арахидоновата киселина на плацентата изглежда се уврежда, тромбоксановият синтез в кръвообращението на майката се повишава и се намалява образуването на простациклин.
Това състояние често задържа развитието на плода. Това се нарича вътрематочно нарушение на развитието, съкратено от специалистите като IUGR (intrauterine grouth retardation). Това увреждане може да причини загиване на плода в тялото на майката.

Близкото до ума предположение, че трябва да се действа с обичайните антихипертензитивни средства, е погрешно. Те не помагат нито на майката, нито на плода, а напротив тези средства още повече увреждат кръвоснабдяването на плацентата. Много добри терапевтични резултати обаче се получават с приема на ацетилсалицилова киселина. Тъй като при прееклампсия съвсем ясно е засилена реактивността на тромбоцитите, а простагландиновия синтез е увреден, беше допуснато, че при този болестен процес може да се приложи ацетилсалицилова киселина.
Много малки научни изследвания потвърдили тези предположения, а именно, че броят на преекламптичните състояния може да бъде намален с нискодозирана ацетилсалицилова киселина , като в някои случаи се комбинира с медикаменти на активното вещество дипиридамол, друг инхибитор на тромбоцитната функция. Всъщност не е установено дали комбинирането на АСК с дипиридамол носи допълнителна полза.

Тъй като малките изследвания не се считат за представителни, а това означава и че не са достоверни. Впоследствие са проведени изследвания с по-големи групи пациенти. Те се провеждали от януари 1988 до декември 1992 година. Те приели общото име  CLASP (Collaborative loudoze aspirin study in pregnancy).

Резултатите показали, че ацетилсалициловата киселина може да помогне на част от жените, застрашени от прееклампсия. Това било окуражаващо, защото до тогава не е съществувало лечение за това животозастрашаващо състояние.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаникаСпортПатологияНаучни публикацииПсихологияКлинични пътекиСоциални грижиФизиологияИзследванияЗдравни проблемиНормативни актовеПроизводителиСпециалистиИнтервютаХранене при...