Начало История на медицината Причини за забравата на испанския грип

Причини за забравата на испанския грип

От 1918г.

Причини за забравата на испанския грип - изображение

В Съединените щати, Великобритания и други страни, въпреки относително високата заболеваемост и смъртност, споменът за вируса на испанския грип, който върлува през 1918-1919 г. започва да избледнява бързо в общественото съзнание. Тази тенденция кара някои историци на медицината да поставят на испанския грип етикета "забравената пандемия". Съществуват различни теории относно това защо испанският грип е "забравен". Едни от тях включват бързите темпове на разрастване на пандемията, която убива повечето от жертвите си в рамките на период, който е по-малък от девет месеца и има ограничено медийно отразяване. Друга основна причина е, че световната популация вече е запозната с агресивния пандемичен модел на заболяванията, върлували през 19 и началото на 20 век като: коремен тиф, жълта треска, дифтерия, холера. Подобни епидемични взривове на различни инфекциозни заболявания намаляват в определена степен значението на грипната пандемия за историята на инфекциозните заболявания. В някои области испанският грип е споменат косвено по време на реклами на медикаменти, за които се твърди, че са в състояние да се справят със симптомите на заболяването.
В допълнение, избухването на пандемията съвпада със зачестяването на медийния фокус върху смъртните случаи от Първата световна война. Друго обяснение, разкриващо защо испанският грип е забравен, се крие във възрастовата група, която е  засегната най-вече от болестта. По-голямата част от смъртните случаи по време на епидемията и войната са сред младите хора. Броят на смъртните случаи вследствие на испанския грип може да е подценен, поради високата смъртност на младите мъже във войната или в резултат на наранявания.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛеченияЛюбопитноНормативни актовеАлтернативна медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиМедицински изследванияБотаникаОрганизацииЛайфстайлСпортРецептиСоциални грижиПроизводителиСнимкиПсихологияСпециалистиДиетиХранене при...ТестовеИнтервютаЗаведенияАнкетиЗдравни проблеми