Начало История на медицината Произход на Хипократовата клетва

Произход на Хипократовата клетва

От -498г.

Произход на Хипократовата клетва - изображение

Когато се спомене името на Хипократ, информацията която може да се открие относно древногръцкия лекар е исторически достоверна, тъй като медикът е сред централните исторически фигури, що се касае до древногръцката медицинска история. Въпреки, че немалка част от събитията в живота му са обвити в несигурност, съществуват немалко истории, разказващи за неговата изобретателност, патриотизъм, състрадание, които го направили легенда.
Името на Хипократ е асоциирано с лечебния храм „Asclepium”, построен около 420 година пр.Хр. на остров Кос, разположен край бреговете на Мала Азия. Името на медика е свързвано и с  някои медицински трактати, съхранявани в библиотеката, известна като "Хипократов корпус".

Рисунката по-горе е дело на неизвестен византийски художник, който е изобразил Хипократ. За съжаление все още не са открити оригинални древногръцки портрети на медика. Исторически доказателства за личността на лекаря постъпват най-вече от римски описания. „Хипократ” е един от малкото гръцки ръкописи (написан около 1342 година), разказващи за личността на Бащата на медицината. Историческият документ е съхраняван в библиотека в Париж.


Хипократ е първият, който е предоставил на лекарите независим статут, отделен от този на природните философи. Хипократ ограничил достъпа на лекарите единствено до областта на медицинска наука. В същото време, той защитавал и друга, доста по-новаторска идея. Той вярвал, че лекарският пост не трябва да се приема като неприкосновен и неотменим. Медикът, също така, се противопоставя на духа на трейдюнионизъма (създаването на търговски движения) в медицината. Загрижеността на Хипократ била насочена в по-голяма степен към изясняването на отговорностите на медиците, а не толкова към определянето на правата им. Този стремеж на Бащата на медицината е отразен най-ярко в Хипократовата клетва, която е полагана и до днес от всички медици в края на обучението си.

Хипократовата клетва е пример за общовалидната медицинска етика. За съжаление, все още съществува несигурност относно датата на съставяне на този текст, целта и предназначението му, както и "историческите сили и събития", които са "оформили" документа. Предположенията на историците варират от шести до четвърти век преди новата ера.

В древността забраняваното от клетвата обикновено не се считало за нарушение на лекарската етика. Древните лекари, които са положили обета на Хирократ, по никакъв начин не били длъжнии и да се съгласяват със становището на всички свои колеги. Напротив, те спазвали догми, които са били много по-строги от заложените в клетвата.

Съдържането на Хипократовата клетва е разделено на две части. Първата половина определя задълженията на ученика към учителя и отговорностите му при предаването на медицинските познания. Втората част представлява кратко резюме на медицинската етика. Тъй като втората половина на обета е в противоречие със собствените принципи на Хипократ, може да се приеме, че тази втора част е дело на сътрудник на древногръцкия медик.

Съществуват някои противоречия в Хипократовата клетва, сред които е забраната на абортите. Например, библиотеката в Хипократовия корпус съдържа редица алюзии и описания, касаещи методите за извършване на аборти чрез употребата на песарий. За съжаление забраната, която може би е написана от древногръцкия медик Хипократ, не отразява мнението на обществото относно абортите. Напротив, процедурата по премахването на нежелано дете се е практикувала в медицината на елините, в не по-малка степен от римската империя. При извършването на процедурата нямало скрупули. В свят, в който се считало за оправдано излагането на детския живот на опасност почти веднага след раждането, едва ли би могло да се осъди строго и унищожаването на ембриона.

Второ несъответствие между заложеното в клетвата на Хипократ и обществените нагласи, е забраната за самоубийството. Самостоятелното отнемане на живота не било предмет на санкции в древността. На самоубийството се гледало като на облекчение от мъките, съпътстващи болестите. Саморазрушителното поведение се считало за оправдано, в толкова голяма степен, че в някои гръцки области съществували специални институции, надлежно легализирани от страна на властите. Древните религии също не забранявали изрично самоубийството. Не е известно да са съществували наказания за тези, които са сложили край на живота си. Правото и религията давали свобода на лекарите да постъпят така, както ги съветва съвестта им.

Питагорейството е единствената догма, която се е стремяла да обясни заложеното в Хипократовата клетва. Сред всички гръцки философски школи, единствено питагорейците поставят безапелационно извън закона самоубийство и абортите. Клетвата, от своя страна, е в единодушие с питагорейските забрани срещу хирургичните процедури, проливането на кръв, тъй като се считало, че душата на хората пребивавала именно в червената течност. Тази забрана е заложена и в няколко трактати в Хипократовата корпус, които обсъждали хирургични техники и процедури, извършвани в операционните зали.

Любопитно е, че клетвата, която вероятно дори не принадлежала на Хипократ, все още се е запазила като символ на лекарското обещание. Забраната срещу абортите и самоубийствата са били (и остават) в съзвучие с принципите на християнската църква. Най-ранните сведения за Клетвата датират от началото на първи век. Не е изключено обетът да е бил адаптиран, съгласно религиозните идеали на времето. Заместването на Бог, Христос и светиите с имената на Асклепий и семейството му е лесно. Иронично е, че Хипократовата клетва, в сегашния си вид, и със своят религиозна подтекст, е асоциирана с Хипократ - човекът, който пръв отделя медицината от религията и заболяванията от свръхестествените обяснения.

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/hippocrates/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияЛюбопитноКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлОткритияСнимкиАнкетиВидеоАлт. медицинаПсихологияСпортТестовеРецептиНовиниЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиСоциални грижиОрганизацииОбразованиеЗдравни съветиБотаникаЛечения