Начало История на медицината Пролетта на 1918 г. – първа епидемична вълна от инфлуенца в Испания

Пролетта на 1918 г. – първа епидемична вълна от инфлуенца в Испания

От 22.05.1918г.

Пролетта на 1918 г. – първа епидемична вълна от инфлуенца в Испания  - изображение

Известно е, че Испания остава неутрална по време на Първата световна война. През 1918 г., в края на световния конфликт, европейската държава се изправя пред трудна социална и политическа ситуация. Алфонсо XIII, кралят на Испания, управлява социално разединена страна. Инфлацията достига до 20,1% - това е най-високата й степен от началото на ХХ-ти век, нараства и честотата на социалните класови конфликти, стачките сред испанците са чести.

Първата новина за смъртоносна епидемия е публикувана на 22 май 1918 г. в мадридския вестник "ABC". Статията описва разпространението на странно, грипоподобно заболяване, което върлува в Испания от началото на месец май. Ежегодните пролетни празници (през месец май) в столицата - "Fiesta de San Isidro" и "Verbenas" - усложняват ситуацията. В балните зали се събират много хора, а рискът от предаване на болестта се увеличава.

Инфекцията започва да бушува внезапно (заболелите изпадат в несвяст, разхождайки се по улиците). Болестта се проявява с 2-3-дневна треска, стомашно-чревни симптоми, общо неразположение. Смъртността е ниска.

Седмица по-късно (на 28 май) крал Алфонсо XIII се разболява, министър-председателят и някои членове на кабинета - също. Много от работниците отсъстват от работа заради заразата. Някои основни услуги (включително пощенските и телеграфните) спират. Следват ги банките и спестовните каси. Епидемията присъства непрекъснато в новините от това време, а темата се проследява със заглавието "La epidemia reinante" ("Господстващата епидемия").

Любопитен факт – испанците първоначално не приемат болестта достатъчно сериозно.  С известна доза хумор инфлуенцата в Мадрид става популярна като "Soldado de Napoles" ("Неаполският войник"). Това е името на популярна песен от известен мюзикъл,  наречен "La Canción del olvido" ("Песента на забвението"). Играе се в "Teatro de la Zarzuela" в Мадрид. Песента е толкова известна, че се смята за "силно заразна" - като инфлуенцата.

Предполага се, че епидемията от инфлуенца в Испания се разпространява от Франция чрез железопътния транспорт на неквалифицирани испански и португалски работници. Историческото съперничество между двете европейски страни може също да е сред причините, заради които испанците наричат инфлуенцата "френски грип".

Болестта вероятно се разпространява от южната част на Франция (там са бойните полета и армейските лагери) чрез пътниците, ползващи железниците от север на изток (към Португалия), както и от север на юг (към Андалусия). Така грипът се разпространява в почти всички провинции на Испания (може да се види на картата).

Смъртността от инфлуенцата през пролетта на 1918 г. варира - от 0,04 до 0,65 на 1000 души. Общият процент на смъртност се е увеличава слабо през този първи епидемичен период. Неизвестната причина за избухването на епидемията допълнително възпрепятства и поставя под съмнение работата на лекарите, а това впечатление ежедневно се подсилва от пресата.

Първият период на епидемията приключва бързо. Почти 2 месеца след началото й всичко изглежда нормално.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияИзследванияБотаника