Начало История на медицината Проучвания за съществуването на туберкулозата в предколумбова Америка от края на 90-те години на 20-век

Проучвания за съществуването на туберкулозата в предколумбова Америка от края на 90-те години на 20-век

От 1990г.

Проучвания за съществуването на туберкулозата в предколумбова Америка от края на 90-те години на 20-век  - изображение

Макар понастоящем да липсват доказателства от скелетни останки за присъствието на Жълтата гостенка в предколумбова Мезоамерика, най-новите изследвания на микобактериално ДНК, чрез т. нар. експериментален метод PCR, не оставят никакво съмнение: туберкулозната инфекция безспорно е била ендемична за Новия свят доста преди европейската колонизация.

Всъщност, въпросният PCR метод (или известен още като полимеразно-верижна реакция) е приложен за първи път успешно в началото на 90-те години на 20-ти век.

Екип от учени изследвали субплеврален възел на жена на средна възраст, живяла преди 1000 години в района на археологическата местност Chiribaya Alta в Южна Америка. За нуждите на проучването била използвана инсерционна секвенция IS6110 – специфичен маркер за разграничаване на комплекса Mycobacterium tuberculosis. Резултатът: M. Tuberculosis категорично била потвърдена и попаднала под светлините на прожекторите. 

В още три археологически местности – две в източните части на Северна Америка и една в Южна Америка, били намерени доказателства за древен щам от комплекса M. Tuberculosis. Всяко едно от изследванията било базирано на амплификация на споменатия по-горе IS6110. А понеже въпросната инсерционна секвенция се оцветява в пет основни цвята заради 5-те бактерии, съставляващи комплекса M. tuberculosis (M. tuberculosis, Mycobacterium bovis, Mycobacterium bovis BCG, Mycobacterium africanum, и Mycobacterium microti), трудно може да се определи с коя точно бактерия са били заразени откритите древни тъкани.

Така или иначе, след повече от век дебати, PCR методите най-накрая установяват присъствието, но, за съжаление, все още не и пълната идентичност, на микобактериална инфекция, съществувала и широко разпространена в предколумбовите Америки.

M. Tuberculosis или M. bovis - това е въпросът?

Макар че скорошните доказателства показват, че M. Tuberculosis е предшествала M. bovis в Стария свят, някои авторитети в науката вярват, че M. bovis, за която се знае, че причинява туберкулоза при животните, а при хората засяга най-вече човешките кости и лимфни възли, е отговорна за предколумбовите случаи на туберкулоза в Новия свят.

Ако това е било така, туберкулозата по хората в двете Америки по всяка вероятност се е състояла основно от спорадични инфекции, тъй като M. Bovis рядко се разпространява по въздушен път и не се предава лесно от човек на човек. Освен това, до появата на M. tuberculosis, инфекцията би трябвало основно да е била ограничена в рамките на животинските си приемници – говедата, които, въпреки че са били опитомени в източните части на басейна на Средиземно море преди 7000-9000 години (някои вярват, че това е станало и по-рано в Африка), не са се появили в Новия свят до пренасянето им на американска земя от испанците през 16-ти век сл. Хр.

Имайки предвид факта, че животинската туберкулоза е била локализирана в съвременните лами и бизони, техните предшественици може да са я пренесли в Новия свят по Беринговия приток, преди същият да потъне под Северния ледовит океан. Но тъй като нито едно животно не е естествен приемник на M. bovis, по-вероятно е първите случаи на туберкулоза на американските континенти да са пречинени от M. Tuberculosis, пренесена в Новия свят не от животни, а от заразени хора.

Така, туберкулозата в предколумбова Америка все още остава забулена в мистичност. Тепърва предстоят да се правят нови открития и да се задават още въпроси. А ние от Framar.bg ще сторим всичко по силите ни, за да Ви направим част от безкрайно интересната история на туберкулозата.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://cid.oxfordjournals.org/content/41/4/515.full#ref-15

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияСнимкиГеографияЛайфстайлДиетиНовиниСпортСоциални грижиАлтернативна медицинаТестовеМедицински изследванияБотаникаЗаведенияХранене при...Здравни съветиКлинични пътекиРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткрития