Начало История на медицината Първа, втора и трета холерни пандемии, станали част от медицинската история на Иран

Първа, втора и трета холерни пандемии, станали част от медицинската история на Иран

От 1821г.

Първа, втора и трета холерни пандемии, станали част от медицинската история на Иран - изображение

Холерата има основна роля за появата и разпространението бързо развиващи се инфекциозни пандемии в Иран в края на 19-ти и първите десетилетия на 20 век. Първата холерна пандемия в Иран започва през 1821 година в Бушер, разпространява се в Персийския залив към Казерун, Шираз, Абаде (Фарс), Исфахан и централните части на Иран. След две години се болестта се разпространява в Русия чрез крайбрежието на Каспийско море.

Втората холерна пандемия започва в Индия, но за съжаление се разпространява до Афганистан и достига източната граница на Иран през 1829 г. След това, от Каспийско море, холерата достига Санкт Петербург и заразява градове в Германия, Англия и Франция през 1832 година.

Третата холерна пандемия в Иран започва през 1846 година и се отразява изключително зле на населението. Първоначалнно заболяването отново започва от Индия и се разпространява чрез Афганистан в Машхад (Хорасан, Североизточен Иран). Впоследствие холерата достига Исфахан, Константинопол (Турция), Русия и други части на Европа.

Според д-р Ърнест Клокет, който е френски медик, живеещ в Насер ад-Дин Шах (1848-1896) през третата холерна пандемия загива около 10% от населението на Техеран (около 12000), а дневната смъртност в Табриз (област Азербайджан) е около 120 души.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bvs.per.paho.org/texcom/colera/MHAzizi.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияЛюбопитноНовиниНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиИзследванияБотаникаОрганизацииЛайфстайлСнимкиМикробиологияПсихологияДиетиСпециалистиХранене при...ИнтервютаСоциални грижиТестовеАнкетиЗаведения