Начало История на медицината Развитие на аспирина от 1876 до 1971 година

Развитие на аспирина от 1876 до 1971 година

От 1876г.

Развитие на аспирина от 1876 до 1971 година - изображение

1876 година е ключова за развитието на аспирина. В този период започва да тече клинично изпитване на веществото салицин. Става ясно, че то подпомага понижаването на високата температура и облекчава възпалителните процеси в ставите при пациенти с ревматизъм.

Двадесет и една години по-късно немският химик Феликс Хофман, който е част от фармацевтичната компания "Bayer", под ръководството на колегата си (Артър Айхенгрюн) установява, че присъединяването на ацетилна група към салицилова киселина намалява дразнещите свойства на веществото. Така на фармацевтичния пазар се появява аспиринът на Байер. Лекарственият продукт на компанията през 1950 година влиза световните рекорди на Гинес като най-продаван медикамент.

Впоследствие Джон Робърт Вейн, който е професор по фармакология в лондонския университет публикува своите изследвания, описващи механизма на действие на аспирина в човешкия организъм. Те присъстват в престижното издание "Nature New Biology" от 1971 година. По-късно фармакологът получава Нобелова награда (през 1982) за своя труд, поделяйки наградата си със сътрудниците си Бенгт Самюелсън и Сюне Бергстрьом.

Статията е част от историята на:

4.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.aspree.org/AUS/aspree-content/aspirin/history-aspirin.aspx

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиПроизводителиЛеченияОткритияНаправления в медицинатаГеографияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниВидеоРецептиЛайфстайлБотаникаАнкетиСпециалистиНормативни актовеАптекиОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиТестовеСпортКомпании и организацииЛичности