Начало История на медицината Развитие на историята на тампоните в Европа през 18 и 19 век

Развитие на историята на тампоните в Европа през 18 и 19 век

От 1776г.

Развитие на историята на тампоните в Европа през 18 и 19 век - изображение

Най-ранните прототипи на тампоните, изработвани в някои европейски държави датират от 18-ти и 19-ти век. Любопитен е фактът, че медицинските пособия са били по-често използвани за цели, различни от менструалната хигиена. В някои страни тампоните са били използвани като средства за контрацепция.

Медицински доклад от 1776 година, изготвен от френски медик описва тампон, изработен от плътно навита тъкан, напоена с оцет, който се използвал за спирането на кръвотечението и вагиналното течение.

В края на 19-ти век, е публикуван трудът на американския гинеколог д-р Пол Мунде, наречен "Малка хирургична гинекология: Трактат за диагностициране на заболявания на матката". Книгата описва осем различни употреби на вагиналните тампони, първата от които била като "посредник при нанасянето на някои лекарствени средства върху шийката на матката и влагалището.

Само последният от осемте начини за употреба на тампоните (след като се е споменала ползата от носенето на медицинските пособия за "запазването на формата на шийката на матката, за да се предотврати пролапс на яйчниците") е свързан с абсорбирането на "вагиналните и маточните течения". Въпреки това, никъде в раздела, посветен на за тампоните не е споменато изрично, че предназначението им е свързано единствено с интимната хигиена по време на менструация.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/06/history-of-the-tampon/394334/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниЛайфстайлСпортХранене при...Алт. медицинаПсихологияФизиологияБотаникаТестовеЛеченияАнкетиНормативни актовеПроизводители