Начало История на медицината Разпространение на вариолата в Папуа Нова Гвинея

Разпространение на вариолата в Папуа Нова Гвинея

От 1872г.

Разпространение на вариолата в Папуа Нова Гвинея - изображение

Вариолата никога не е имала ендемичен характер в Папуа Нова Гвинея. Въпреки това от време на време се появяват отделни огнища на едра шарка, настъпващи преди или малко след поредното заселване на европейско население в областта.

Николай Николаевич Миклухо-Маклай е руски етнограф, антрополог, биолог и пътешественик, изучавал коренното население на Югоизточна Азия, Австралия и Океания, в това число папуасите на североизточния бряг на Нова Гвинея. През 1975 година Миклухо-Маклай е първият бял човек, живеещ в района на залива Астролабия. Биологът отбелязва, че първото нещо, което му е направило силно впечатление през 1872 година е броят на хората с белези от шарка по лицата си. Впоследствие той констатира, че: "болестта настъпва от северозапад и отнема немалко животи".

Германският колонизатор Кайзер Вилхелмсланд, живеещ в северната част на Нова Гвинея регистрира нови вариолни огнища през юни 1893 г., които започват да бушуват благодарение на малайзийски моряк, пътуващ на германски кораб. Още едно масово заразяване с вируса на едрата шарка се наблюдава отново през 1895 г. По това време част от заболелите получават ваксина от Батавия и биват активно лекувани. За съжаление става ясно, че и година по-късно някои от пострадалите от едра шарка не са се преборили изцяло с последствията от инфекциозното заболяване.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиНаправления в медицинатаЛюбопитноБотаникаЛеченияОрганизацииЗдравни проблемиХранене при...ВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаМикробиологияСнимкиНовиниЛайфстайлСпециалистиДиетиПсихологияСоциални грижиПатологияИнтервютаТестовеАнкетиЗаведения