Начало История на медицината Разпространение на вируса на испанския грип

Разпространение на вируса на испанския грип

От 04.03.1918г.

Разпространение на вируса на испанския грип - изображение

Малките пространства между войниците и масивното движение на войските по време на Първата световна война са основни фактори, които допринасят за скоростното разпространение и усилената мутация на вируса на испанския грип побързаха пандемията и вероятно се увеличават предаване и усилено мутация; войната също допринася за увеличаването на смъртността от вируса. Някои спекулират, че имунната система на много от войниците е отслабена вследствие на недохранване, а стресът, бойните и химическите атаки допълнително повишават тяхната чувствителност.

Основен фактор, допринасящ разпространението на испанския грип в световен мащаб е непрекъснатото пътуване на хората. Съвременните системи за транспорт улесняват движението на войници, моряци и цивилни туристи, които от своя страна разпространяват заболяването.
В Съединените щати, заболяването се наблюдава за пръв път в Хаскъл Каунти, част от щата Канзас. През януари 1918 година местният лекар Лоринг Майнър предупреждава за потенциална опасност от епидемия редакцията на академичното медицинско списание, което се издава от службите на САЩ, ангажирани с общественото здраве.

На 4 март 1918 година се съобщава за първи заболял от испански грип във Форт Райли, Канзас. Това е Албърт Гичъл. До обяд на 11 март 1918 г в болница са приети над 100 войници, а рамките на няколко дни се съобщава за още 522 заразени. До края на деня вирусът достига Куинс, Ню Йорк, а неспазването и непредприемането на превантивни мерки през март и април биват изключително остро критикувани впоследствие.

През август 1918 година се появява по-вирулентен щам, който атакува едновременно Брест, Франция, Фрийтаун, Сиера Леоне, както и в американските щати Бостън и Масачузетс.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛюбопитноМедицински изследванияЛеченияНормативни актовеАлтернативна медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиСнимкиБотаникаОрганизацииЛайфстайлРецептиСпортСоциални грижиПроизводителиПсихологияСпециалистиХранене при...ДиетиТестовеИнтервютаЗаведенияАнкетиЗдравни проблеми