Начало История на медицината Разрастване на епидемията от чума в Русия

Разрастване на епидемията от чума в Русия

От 1771г.

Разрастване на епидемията от чума в Русия - изображение

Д-р И. Еразъм непрекъснато се стреми да дава указания на лекуващите руски лекари, които се борят с чумната епидемия, която продължава да бушува в Русия. Медицинският съвет на Москва съставя апел към жителите на града, призоваващ ги да вземат „предпазни мерки срещу заболяването".

През март 1771 година се създава организация, стараеща се да се предотврати разпространението на чумата в Русия. Императрица Екатерина II изпраща в Москва, генерал-полковник Петер Йеропкин (1724-1805 година). Веднага след като той встъпва в длъжност, се въвеждат редица организационни мерки, с които се цели да се вземе превес над разпространението на епидемията от чума.

Първите задачи на Медицинския съвет в Москва е адекватното справяне с въпросите относно гробовете и разработване на карантина организация в обществените бани. Впоследствие влизането и излизането от града се ограничава. На трето място, по целия път от Москва до Санкт Петербург се организира присъствието на допълнителни предни постове. Москва се разделя на 14 части, като за всяка от тях отговарят отделни хора, за да се улесни регистрацията на нови случаи и да се осигури по-добро разпределение на заболелите московчани в болниците и карантинните къщи. Но смъртните случаи от чума, въпреки всички усилия на служителите и лекарите се увеличават. През април 1771 жертвите на епидемията са 778 души, през май - 878, а починалите през юни нарастват до 1099 жители. До края на юли чумата убива 1708 руснаци. През август генерал-полковник Йеропкин взема трудното решение да преустанови работата на всички обществени фабрики, складове и магазини. Той се оттегля от града, поставят  се гарнизони в пригодени полеви лагери. За погребението на мъртвите са привлечени престъпниците, осъдени на смърт или тежък труд.

Епидемията продължава да бушува - през август броят на загиналите достига 7268 души, а през септември - 21 401. Основната причина за разпространението на чумата, е че московчани се страхуват от загуба на тяхната собственост, защото в къщата, където бе открит мъртъв от заразното заболяване, се изгарят всички неща, с които мъртвият е докосвал. Затова роднините прикриват труповете, хвърлят починалите в кладенци, залавят ги в градината, или просто ги изхвърлят на улицата. За да се предотврати появата на такава небрежност Империатрица Екатерина издава указ „За неукриване на пациенти и забрана за изхвърляне на вещи от къщите на мъртвите".
Хората изпадат в отчаяние и започват да търсят убежище в религията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/319

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаЛеченияМедицински изследванияЛюбопитноНормативни актовеНовиниАлтернативна медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииЛайфстайлСнимкиСпортПсихологияСпециалистиДиетиХранене при...ТестовеИнтервютаСоциални грижиЗаведенияАнкети