Начало История на медицината Разчитане на неандерталска ДНК

Разчитане на неандерталска ДНК

От 1856г.

Разчитане на неандерталска ДНК - изображение

За първи път ДНК на предшественик на съвременния човек била възстановена от Сванте Паабо от университета в Мюнхен и неговите колеги от Германия и САЩ. Нуклеиновата киселина била успешно извлечена от дясната раменна кост на неандерталец. Техните заключения, представени в юлския брой на списание „Cell” предоставили важна информация относно това, кога неандерталците и съвременните хора са произлезли от своя общ прародител и какво било естеството на взаимодействието между неандерталците и съвременните хора.

Раменната кост, източник на ДНК била открита случайно от работници в пещерата Feldhofer, разположена в близост до Дюселдорф, Германия през 1856 г. Освен костта са открити и горната част от череп, лакътна, лъчева, тазова и две бедрени кости, както и фрагменти от скапулна кост и ребра. „Неандерталската долина”, в която се намира пещерата, дала името на ранния човешки прародител представя и още останки.

Вкаменелостите „Feldhofer” датират от около 40-50 хиляди  години. До този момент се съхраняват в музея „Rheinisches Landesmuseum” в Бон. За целите на изследването на ДНК е разрешено от костта да се отстрани материал в рамките на 3,5 грама.

Резултатите били обнадеждаващи и учените решили да се опитат да възстановят и възпроизведат ДНК от костта.
Изследователите са фокусирани върху ДНК от митохондриите, а не от ядрото, защото там е по-вероятно да се изолира достатъчно количество, за да се стартира репликация. Учените получили и определили 27 разлики между неандерталската ДНК и модерната референтна ДНК проба.

Размерът на разликата между неандерталската и човешката ДНК показва, че нашият общ прародител е съществувал преди около 550 000 до 690 000 години. За съжалените датирането на точната възраст на костите чрез ДНК изследване не може да бъде точно и по тази причина не е възможно да се потвърди дали фосилизираните кости са от неандерталец, или Хайделбергски човек (те са техни предшественици). Това предполага, че разграничението между предците на съвременните хора и неандерталците е станало малко по-рано.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://archive.archaeology.org/9709/newsbriefs/dna.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияИзследванияСпортСнимкиАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеАнкетиРецептиЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиОрганизацииКлинични пътекиХранене при...Лечения