Начало История на медицината Седма пандемия от холера

Седма пандемия от холера

От 1961г.

Седма пандемия от холера - изображение

През 1961 година избухва седмата пандемия от холера в Югоизточна Азия, а четири години по-късно заболяването достига Узбекистан. Местните лекари считат, че симптомите на болестта са подобни на тези при масово отравяне с арсен. Заради това погрешно диагностициране на забавянето и късно оказаната медицинска помощ, няколко души стават жертви на холерата. Вероятно епидемията в Узбекистан започва от пилоти, пристигнали от Афганистан. След завръщането си в Узбекистан, единият от заразените военослужещи организира вечеря, на която кани над сто души. Много от гостите се разболяват и пренасят заболяването в цялата страна.

Двама студенти, дошли през 1971 г. от централна Азия се заразяват с холера. От Москва пристигат професори, които веднага обявяват карантина, но чрез търговските кораби заболяването достига и до Одеса. Властите се опитват да скрият информацията за епидемиологичната обстановка на населението, за да могат карантинните мерки да повлияят на ситуацията, но градът започва да изпада в паника. Жителите нерядко решават да избягат от населеното място, разпространявайки болестта в целия Съветски съюз. В бъдеще, лекарите трябва да се справят с трудната работа да откриват новите случаи на холера и да изпращат за лечение заболелите хора.
След обявяването на епидемията, търговските кораби плаващи от юг не се допускат в пристанищата. Земеделците претърпяват немалки загуби, защото плодовете и зеленчуците са под карантина. На помощ на земеделците се отзовават лекарите. Целта на медиците е да потвърдят безопасността на плодовете и зеленчуците пред властите. След провеждане на експерименти, правителството даде зелена светлина за износа и доставката на храни.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/362

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииМикробиологияСнимкиПсихологияЛайфстайлДиетиСпециалистиХранене при...Социални грижиИнтервютаПатологияТестовеАнкетиЗаведения