Начало История на медицината Събития и факти, повлияли на развитието на аспирина на "Байер" до началото на 21 век

Събития и факти, повлияли на развитието на аспирина на "Байер" до началото на 21 век

От 1899г.

Събития и факти, повлияли на развитието на аспирина на "Байер" до началото на 21 век - изображение

Ръководителите на немския фармацевтичен концерн "Байер" много бързо след създаването на своя емблематичен медикамент – "Аспиринът", осъзнават истинския пазарен потенциал на лекарството. Макар че допреди 150 години не е известен нито механизмът на действие, нито кои са конкретните нарушения, за които може да се използва аспиринът, безспорен е фактът, че "Лекарството на века" бележи истински триумф по продажби за именита германска фармацевтична компания. Поради тази причина директорът на фабриката за производството на синтетични багрила, Карл Дюзберг, настоява аспиринът да навлезе час по-скоро на американския фармацевтичен пазар.

Може и да звучи парадоксално, но първоначално "Байер" получава отказ за патентоването на аспирина (документът е получен през 1899 година). Случайно или не, лекарството е патентовано първо в САЩ. Датата, на която аспиринът на компанията получава патента си за продажба в Страната на неограничените възможности е 27.02.1900 година. След това историята на този продукт започва своето ускорено развитие, благодарение на което са спасени животите на много хора. Ясно могат да се разграничат дванадесет основни събития, превърнали аспирина (още след неговото създаване) в лекарството, което познаваме днес.

Началото – 1897 година

В лабораторията на "Байер" във Вупертал, Германия, младият учен д-р Феликс Хофман е първият химик, който успява да синтезира химически чиста и стабилна форма на веществото ацетилсалицилова киселина (АСК), която се превръща в активната съставка на аспирина.

Търговската марка – 1899 година

Аспиринът е регистриран като търговска марка в Берлин. Година по-късно продуктът е патентован в САЩ. Лекарството се разпространява под формата формата на прах (от 500 мг), който се претегля и се доставя до пациентите в малки хартиени торбички. Само една година по-късно, Байер пуска за продажба аналгетика си в класическата таблетна форма – именно Лекарството на века е един от първите продукти, предлагани в тази дозирана форма.

"Аполо 11" – 1969 година

Аспиринът на Байер е сред лекарствата, пренесени в малките комплекти с медикаменти, предназначени за астронавтите, взели участие в мисията до Луната - "Аполо 11".

Превенция срещу инсулт – 1978 година

Проучване, публикувано в "New England Journal of Medicine", доказва, че аспиринът може да намали честотата на инсулта. То се осъществява от канадска изследователска група, изследвала влиянието на аспирина и сулфапиразона при лица, застрашени от инсулт.

Нобелова награда – 1982 година

Британският фармаколог Сър Джон Вейн получава Нобелова награда за физиология или медицина за своето откритие, че противовъзпалителните свойства на аспирина произтичат от неговата възможност да инхибира (потиска) производството на определени химически медиатори (простагландини), които "подпомагат" възпалението.

Превенция срещу инфаркт и инсулт – 1985 година

Американската администрация по храните и лекарствата одобрява употребата на аспирина (по лекарско предписание) за предотвратяване на втори сърдечен удар и за профилактика на повтарящи се исхемични инсулти.

Проучване – 1989 година

Публикация в изданието "Physician's Health Study" (PHS) описва, че първите проблеми със сърдечносъдовата система сред клинично здрави мъже, приемащи аспирин, биват отложени във времето.

Американската асоциация по сърдечните заболявания – 1990 година

Американската асоциация по сърдечните заболявания започва да препоръчва провеждането на лечение с аспирин при пациенти със съмнение за инфаркт на миокарда. 

Рекорд в книгата на "Гинес" -1991 година

Аспиринът за първи път е включен в "Книгата на рекордите на Гинес" като най-разпространеното болкоуспокояващо средство в света.

Нови приложения за третиране на сърдечносъдови заболявания – 1998 година

Американската администрация по храните и лекарствата одобрява етикетирането на аспирина за третирането на сърдечносъдови заболявания. Според съвременните показания новият аспирин (по лекарско предписание) може да се приема при предполагаем сърдечен удар, за предотвратяване на повтарящи се исхемични инсулти или преходен исхемичен инсулт при мъже и жени.

Годишнина – 1999 година

Аспиринът отпразнува 100-годишнината от одобрението на патента си. Лекарството "намира място" в музея на американската история в САЩ.

Нови технологии – 2014 година

Аспиринът продължава да се радва на отлично развитие във века на новите технологии. Благодарение на т.нар. "микроактивна" технология облекчението на пациентите се постига многократно по-бърза в сравнение с предишните аспиринови таблетки.

А учените,  част от екипите на "Байер" и в бъдеще следва да се стремят да прилагат иновациите, насочвайки ги към своята продуктова линия, помогнала за поддържането на доброто здраве на много хора. 

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://aspirin.com/en/about-aspirin/history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиПроизводителиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛеченияАлт. медицинаРецептиВидеоБотаникаЛайфстайл