Начало История на медицината Томай: предшественикът на съвременните хора

Томай: предшественикът на съвременните хора

От 06.11.2002г.

Томай: предшественикът на съвременните хора - изображение

Известната Археологическа мисията "MPFT" ("The Mission Paléoanthropologique Franco Tchadienne") се сформира и ръководи от професор Мишел Брюне. Благодарение на сътрудничеството между университетите в Поатие, Нджамена и "Centre National d'Appui à la Recherche" се съставя мултидисциплинарен екип от учени от десет държави, допринесли с упоритата си работа за изясняването на важни детайли за еволюцията на хората. "M.P.F.T." интердисциплинарната изследователска програма, наречена "Произход на ранните хоминиди". По време на разкопки организацията се натъква на почти цялостен череп на хоминид, включващ два единични фрагмента от челюстта и три зъба. Находката е описана лично от Мишел Брюнет и колегите му в списание "Nature" и принадлежи на хоминид от вида sahelanthropus tchadensis, известен и като Томай.

Снимката показва Мишел Брюнет, който държи череп от Томай (вляво) и шимпанзе (вдясно)Според учените находката от фосилизираните кости датира от периода на късния Миоцен. Открита е в пустинята Джураб (северен Чад). Биохронологичната възраст на фосилизираните тленни останки е около 7 милиона години.

Снимката показва мястото на археологическата находкаЧертите на уникалния хоминид са своеобразна смесица от примитивни наследствени фактори, характерни за хората и шимпанзетата. Съществува възможност Томай да са преходна форма (притежават белези на хоминидите от родовете Homo, Kenyanthropus, Australopithecus, Paranthropus, Ardipithecus и Orrorin), която впоследствие се е превърнала в родоначалник на по-късните хоминиди.

Снимката по-долу визуализира филогенетичните връзки в произхода на Томай:Наименованието на sahelanthropus tchadensis (Томай) е дадено за пръв път на 11.06.2002 година от Мишел Брюнет за статия от списание "Nature". Името, преведено буквално от местното чадско наречие означава "Надежда за живот".

Географско разпределение на фосилизираните останки от Томай:

1. в западната част на пустинята Джураб - северен Чад, в района "Toros-Menalla"; Открити са през 1995 г. от "MPFT"

2. в района Торос-Менала; Намерени са отново от "MPFT" през 1997 година;

Откриватели и период на намирането на фосили

1. Вкаменелости са събирани по време на различни теренни разкопки и сондажни мисии в пустинята Джураб от множество членове на  MPFT. Благодарение на тези разкопки до 1994 г. са събрани повече от 10 000 изкопаеми фосили на гръбначни животни и хоминиди.

2. Ахонта Джимдумалбайе, който до 2001 година бил студент в университета в Нджамена. Впоследствие той се включил в екипа на "MPFT". На 19-ти юли 2001 г. младият учен открил различни останки от хоминиди от вида Томай (един цялостен череп, фрагменти от долни челюсти и зъби).
3. В "Centre de valorisation des collections" (част от C.N.A.R.) работи и техникът Фанони Гондибе, обучен от университета в Поатие да извършва обработка на изкопаемите (реконструкция и почистване).

Като се има предвид черепът на Томай, този хоминид вероятно е бил с размерите на съвременните шимпанзета, но външният му вид се разграничавал от горилите, шимпанзетата и по-съвременните хоминиди, открити до момента. За съжаление морфологията на крайниците на sahelanthropus tchadensis все още не е известна. Кучешките зъби на вида не били така изразени като при маймуните. Те имали конусовидна форма и характерно износване на зъбния емайл.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.cnrs.fr/cw/fr/pres/compress/Toumai/Tounaigb/resumegb.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения