Начало История на медицината Хомо еректус георгикус като част от човешката еволюция

Хомо еректус георгикус като част от човешката еволюция

От 2001г.

Хомо еректус георгикус като част от човешката еволюция - изображение

Хомо еректус георгикус (Homo erectus georgicus)  е името на подвид, използващ се понякога, за да се опишат фосилизираните черепи и челюсти, открити в Дманиси, Джорджия. Въпреки първоначалното желание вида да се счита за самостоятелен, в съвремието учените го класифицират като част от Хомо еректус.Частичен скелет от Хомо еректус георгикус е открит през 2001 г. Заедно с него са намерени още 5 черепа от 1991 г. до 2005 г. Вкаменелостите на са около 1,8 милиона години. Останките са били открити през 1991 г. от грузинския учен Дейвид Лордкипанидце, придружен от международен екип. Има много обяснения за разселването на Х. еректус георгикус. Сечива и животински кости са открити край древните човешки останки.

Първоначално учените смятат, че са открили челюсти и черепи, принадлежащи към вида Хомо ергастер, но различните им размери ги накарали да вярват, че са се натъкнали на останки от новия вид – Хомо георгикус, който по определение е потомък на Хомо хабилис и прародител на азиатския Хомо еректус. Тази класификация не е потвърдена, а за фосилите се счита, че са подгрупа на Хомо еректус.
Обемът на черепната кухина на този вид хоминиди достига до 600 кубически см. Черепът, намерен от Дейвид Лордкипанидце е известен и с номера „D2700”. Находката датира от 1,77 милиона години и е в добро състояние, което позволява и сравнения със съвременната човешка черепна морфология.

Друг череп открит наскоро (през 2014 година), носещ номера „D4500”, се счита за единствен по рода се, тъй като фосилът на хоминид е почти непокътнат. Обемът на черепната кухина е под 546 кубически сантиметра, което го прави най-малък от всички, намерени в района. Този факт кара учените да проучат отново устройството на съвременния човек и шимпанзето.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_erectus

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниРецептиПсихологияАнкетиЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения