Начало История на медицината Хомо еректус пекиненсис като част от човешката еволюция

Хомо еректус пекиненсис като част от човешката еволюция

От 1946г.

Хомо еректус пекиненсис като част от човешката еволюция - изображение

Първите вкаменелости от Хомо еректус са били намерени на остров Ява през 1891 г. от Юджийн Дюбоа, но първоначално били възприети от мнозина като останки от маймуна със скелетни аномалии. Откритието на множеството находки в областта Зокудиан намалява интереса към Явайския човек, който първоначално бил смятан за Питекантропус еректус, но впоследствие бил причислен към рода Хора, заедно с Пекинския човек.

Откритието на животински останки, доказателствата за употребата на огън, сечивата, както и производството на инструменти са подпомогнали Х. еректус в това да бъдат първите прародители на хората, носещи името "Фабер" (Изработващи инструменти). Анализът на останките от Пекински хора накарал учените да изкажат твърдението, че вкаменелостите от Ява и Зокудиан са пример за еднаквите еволюционни етапи, до които били достигнали двете отделни разновидности на Хомо еректус (Пекинските и Яванските хора).
Тази интерпретация е оспорена през 1985 г. от Луис Бинфорд, който твърдял, че Пекинските хора (Хомо еректус пекиненсис) са по-скоро събирачи, отколкото ловци.
Антропологът Франц Видерихт счита Хомо еректус пекиненсис за човешки прародител и предшественик на китайския народ, както се вижда в изготвения от него модел на човешката еволюция през 1946 г. Китайски трудове, касаещи историята на човешката еволюция през 1950 г. считат за недостатъчни доказателствата, определящи дали Пекинските хора са наши предци. Действително, в някои отношения Хомо еректус пекиненсис приличат на съвременните европейци в по-голяма степен, отколкото  на съвременните азиатци. Дебатите за произхода на този хоминид понякога се усложняват поради въпроси, свързани с китайския национализъм. От 1952 Хомо еректус пекиненсис започнал да се счита за пряк прародител на съвременните хора.

Проучване от 1999 година, направено от китайския генетик Джин Ли показва, че генетичното разнообразие на съвременните хора от Източна Азия е доста добро в сравнение с това на целия свят. Въпреки това, генетиката показва, че Хомо еректус, произхождащ от Пекинския човек, е генетично свързан с модерното население от Евразия и американските народи. Въпреки това генът RRM2P4 показва, че източните азиатски народи до голяма степен произхождат от Африка като другите.

Фосилите от Хомо еректус пекиненсис се съхраняват в Медицинския колеж в Пекин. Очевидци посочват, че през 1941 г., точно преди избухването на военните действия в Далечния изток по време на Втората световна война, вкаменелостите са били опаковани и натоварени в американска подводница, пътуваща за пристанище "Кинхуангдао" в северната част на Китай, близо до морската база в "Кемп Холкомб". От там те били да изпратени с кораб до Американския музей по естествена история в Ню Йорк, но вкаменелостите изчезнали, докато пътували. Правени са различни опити да се открият  вкаменелостите, но засега без успех. През 1972 г. американският финансист Кристофър Джанъс предложил награда от 5,000 долара за липсващите артефакти, жена, която се свързала него поискала 500,000, но впоследствие изчезнала. През юли 2005 г., китайското правителство създало комисия, която да открие костите.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Peking_Man

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиЛичностиСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения