Начало История на медицината Хомо еректус юанмоуензис - Юанмоуският човек

Хомо еректус юанмоуензис - Юанмоуският човек

От 01.05.1965г.

Хомо еректус юанмоуензис - Юанмоуският човек - изображение

Юанмоуският човек (от традиционен китайски: 元謀 人) известен и като Хомо еректус юанмоензис, е изчезнал вид хоминид, принадлежащ към биологичния род Хора, чиито останки (два горни резеца) са били открити в близост до село Данаву в югозападната провинция Юнан, Китай. По-късно в тази област са открити множество каменни артефакти, парчета от животински кости с признаци от човешка обработка и пепел от лагерни огньове. Вкаменелостите са изложени в Националния музей на Китай, Пекин.

Останките от Хомо еректус юанмоуензис били открити на 1 май 1965 г., от геолога Фанг Цян, който е работил за Института за геоложки механизирани изследвания. Въз основа на датиране с палеомагнетизъм, целящо възстановяване на елементите на геомагнитното поле в далечното историческо и геологическо минало станало ясно, че те са на около 1.7 Ma (Ма - единица време, равна на един милион). Това били най-старите фосили на човешки предци, откривани някога в Китай.
Датирането е косвено оспорено от Джефри Поуп, който твърди, че доказателствата не подкрепят тезата за поява на хоминиди в Азия преди 1 милион години. За съжаление все още все не са малко противоречивите становища по отношение на възрастта на Юанмоуските хора.

Антропологът Лиу и негови сътрудници през 1983 изказват едно от най-обсъжданите в Пекин твърдения, че възрастта на Хомо еректус не превишава 0,73 Ma. Впоследствие Цян (през 1985 година) ръководил множество по-нататъшни проучвания за възрастта на Юанмоуските хора, а  резултатите от тях още веднъж потвърдили, че възрастта на фосилите е 1,7 милиона години.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Yuanmou_Man

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения