Начало История на медицината Хранителна диета на австралопитеките

Хранителна диета на австралопитеките

От 1979г.

Хранителна диета на австралопитеките - изображение

През 1979 година се провело любопитно изследване на зъби, принадлежащи на индивид от организмовия вид Australopithecus. Резултатите от него били още по-любопитни – доказва се, че австралопитеките били предимно плодоядни. В диетата на австралопитеките основно плодове, зеленчуци, и грудки. Много изследвания са фокусирани върху сравнението между индивидите, които се причисляват към южноафриканските подвидове на австралопитеките -  Australopithecus africanus и Paranthropus robustus.

Ранни анализи от стоматологични изследвания на зъбната повърхност на Paranthropus Robustus и Australopithecus africanus показват, че при вторите микропукнатините и признаците за износване на емайла са по-малко в сравнение с дупките и драскотините при представителите на първия вид.

Тези наблюдения са били интерпретирани като доказателство, че Paranthropus Robustus вероятно са се хранили с твърди и чупливи храни, каквито са ядките и семената. По-наскоро проведени анализи, извършени благодарение на триизмерни визуализации, отразяващи износването на зъбните коронки потвърждават по-ранните твърдения относно диетата на австралопитеките. Изказва се интересното мнение, че Paranthropus Robustus са се хранили с твърди храни, но те са прибягвали към тях единствено като резервен ресурс, докато Australopithecus africanus са консумирали по-жилави и трудносмилаеми храни.

През 1992 г. изследвания с радиоактивно датиране на съотношението на калций и стронций във вкаменелости на Paranthropus предполагат и консумация на месо, като това се потвърждава през 1994 г. с помощта на въглерод изотопен анализ. През 2005 г. фосили на животински кости с белези от зъби, датиращи 2,6 милиона години са открити край местността Гона в Етиопия.

Съществуват доказателства, че месото е влизало в диетата на поне три вида хоминиди, живели преди около 2.6-2.5 милиона години Australopithecus аfricanus, Australopithecus garhi и Paranthropus aethiopicus. Впоследствие през 2010 г. са открити вкаменелости от кости на избити животни, датиращи от около 3,4 милиона години, а в близост до тях са открити и кости от австралопитеки.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Australopithecus

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиКлинични пътекиНормативни актовеХранене при...СпортЛечения