Начало История на медицината Черепи на хоминиди, разкриващи любопитни детайли от еволюцията на хората

Черепи на хоминиди, разкриващи любопитни детайли от еволюцията на хората

От 1973г.

Черепи на хоминиди, разкриващи любопитни детайли от еволюцията на хората - изображение

Археолозите, изучаващи хората и тяхното поведение събират данни, чрез които помагат на човечеството да разбере повече за неговото минало, настояще и бъдеще. Времевите линии, които те изучават започват с хоминиди (човекоподобни маймуни), наречени австралопитеки и продължават до обособяването на съвременните хора.
Снимките по-долу са пример за ключови находки от черепи на хоминиди, разкриващи любопитни детайли от еволюцията на хората

Proconsul africanusProconsul africanus отразява най-добре представителите на хоминидите, живели през периода Миоцен. Видът съществувал преди около 23-14000000 години. Пълният съхранен набор от останки свидетелства за наличието на значителни различия между отделните представители на този род. Телесните им размери варират от такива като на малки маймуни до такива като на женски горили. Proconsul africanus обитавана широк диапазон от екологични ниши. Той включвал открити гористи местности, както и дъждовни гори. Те проявяват типични признаци за денталния модел на антропоидите. Зъбите им имали тънък слой от емайл, което предполага, че те са се хранели предимно с плодове. Размерът на черепната кухина показва, че мозъка им бил голям колкото на съвременните маймуни, но по-малък от този на съвременните човекоподобни маймуни.


KNM-ER 1813Сравнително добре съхранен череп на ранен представител на вида Хомо (находката е именувана като KNM-ER 1813). Конкретният организмов вид, към който принадлежи откритият череп е Хомо хабилис, който е с неголям черепен обем (505-510 мл). Тилният израстък на черепа и мастоидният израстък са малки. Черепът от снимката е намерен във варовик от областта Кууби Фора, разположен до кенийското езеро Туркана.


KNM-ER 406


Снимката е пример за почти изцяло съхранен череп на пълна Australopithecus Boisei. За съжаление съзъбието е представено само от цялостни или частично запазени корени. Черепът  има сагитален и тилен израстък, добре изразен мастоиден израстък и изключително широко и масивно лице. Очните орбити са по-широки, отколкото високи, а веждите се разполагали почти странично. Обемът на черепната кухина бил около 510 кубични сантиметра.

OH5 “Zinjanthropus”Находката OH 5, наречена “Zinjanthropus”, известна като “Лешникотрошачката”, (Australopithecus boisei) е открита от Мери Лийки през 1959 година в Танзания. Установената възраст е около 1,8 милиона години. Находката е единственият артефакт, показващ анатомията на главата при аustralopithecus boisei.

SK 48Находката „SK 48“ е била открита в отломки в пещера в Южна Африка. Черепът от снимката принадлежи на възрастен индивид от вида аustralopithecus Robustus. Повечето от черепа (без долната челюст) се е запазил. Съхранени в черепа са били десният кучешки зъб, първият предкътник и трите леви кътници, което показва, индивидът е достигнал полова зрелост преди смъртта си.

AegyptopithecusAegyptopithecus са сравнително малка представители на хоминидите, които са живели по дърветата и са се хранили с плодове. Живели са преди около 33 милиона години. Египтопитеките са пример за връзката между по-ранните бозайници и маймуните от миоценската епоха.

KNM-WT 17000 (“Черният череп”)


„Черният череп”, известен и като KNM WT 17000. Той получава името си благодарение на черното оцветяване на костта, което се дължи на високото съдържание на манган, натрупало се в процеса на фосилизирането. Тази находка е пример за почти цялостен  череп на аustralopithecus aethiopicus. Широките надочните дъги (костите, извити към външната страна на черепа преминават под очите и оформят бузите). Това е типичен белег за масивното лице на aethiopicus. Обем на черепната кухина е най-малкият, регистриран някога в еволюционната линия на хоминидите (410 кубични см).

KNM-ER 1470Открита от Бърнард Н'генео в Кения през 1973, находката „KNM-ER 1470“ датира от около 1,9 милиона години. Черепът от снимката е пример за най-добре съхранен артефакт, представящ анатомичното устройство на главата при Хомо хабилис. Мозъкът е сравнително голям и достигал до 750 г. Находката е интересна за антрополозите и предизвиква  оживени дискусии, защото черепът помествал доста голям мозък, костите не били така масивни като на повечето австралопитеки, а костите над очните кухини не били така издадени. Това са типични белези за Хомо еректус.

OH 24 "Twiggy"Находката е открита от Питър Н'зюб през 1968 г. в дефилето Олдувай в Танзания. Снимката е на череп на Хомо хабилис. За съжаление тя не се е запазила толкова добре и се състои от отделни черепни фрагменти и 7 зъба. Обемът на черепната кухина е 590 кубични см. Кътниците на индивида от снимката са на възрастен екземпляр.

KNM-ER 3733Находката KNM-ER 3733 принадлежи на Хомо еректус, открит от Бърнард Нгенео през 1975 г. в Кооби Фора (Кения). Предполагаемата възраст на черепа е около 1.7 милиона години. Размерът на мозъка е 850 кубични см.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://archaeologyinfo.com/proconsul-africanus/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиЗдравни съветиПсихологияОрганизацииСоциални грижиЛичностиНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения