Начало История на медицината Абсентизмът: фиктивният синдром на деветнадесети век

Абсентизмът: фиктивният синдром на деветнадесети век

От 1797г.

Абсентизмът: фиктивният синдром на деветнадесети век - изображение

Д-р Ординеър е авторът на рецептата за абсент. След смъртта на медика рецептата за зеления медикамент става притежание на Анри-Луи Перно, който решително продължава бизнеса си с производство на абсент от 1797 година. През 1805 година Перно премества производството на лекарствената напитка в Понтарлие, Франция, за да служи на френския пазар по-добре. Дестилерията му все още има дневен капацитет до 16 литра, което се счита за доста ограничено. Широката употреба на лечебните алкохолни напитки, които съдържат екстракт от пелин вероятно е резултат от масовата употреба на горчивото лековито растение, като превантивна мярка срещу хелминтоза и треска по време на френското завладяване на Алжир (1830-1847 година). Войниците, завърнали се във Франция бързо откриват в лицето на абсента вкусен лечебен заместител на горчивия пелин.

Поради нарастващия интерес към напитките, съдържащи анасон, както и повишената популярност на абсента (нараснала благодарение на действието на първите реклами), Перно увеличава производството си до 125 000 литра през 1896 г. Годишната консумация на глава от населението на абсент във Франция се повишава петнадесет кратно от 1875 до 1913 г. Според статия, публикувана в "The Times" (през 1915), френската консумация на чист алкохол през 1876 г. е 15 500 хектолитра. Тази цифра е десетократно по-голяма от тази през 1908 година. През 1913 година това количество достигнало до внушителните 239,492 хектолитра ( цифрите говорят, че това е около 60 литра на глава от населението). Освен това медицинската общност във Франция провежда задълбочени изследвания и проверки на абсента.

Първоначално опасенията от консумацията на абсент се игнорират, особено от страна на френското правителство, поради огромните приходи от продажбите. Въпреки това до края на 19-ти век, множество кампании започват да пропагандират и информират обществеността за опасностите от консумацията на абсент. Притесненията относно отслабването на военната мощ вследствие на злоупотребите с абсент, особено в армията карат френското правителство да забрани абсента през 1915 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.wormwoodsociety.org/index.php/science-articles/83-absinthism-fictitious-19th-century-syndrome?start=3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноНовиниХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛайфстайлАлтернативна медицинаЛичностиГеографияПсихологияСпортОрганизацииКлинични пътекиСнимкиЛеченияНаправления в медицинатаКомпании и организацииМедицински изследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаникаХранене при...Нормативни актовеДиетиАнкетиЗаведенияСпециалистиПроизводителиОбразованиеТестове